SAD zabranile domaćim proizvođačima isporuke čipova Huaweiju

Nastavlja se "trgovinski rat" započet još u doba Trumpove vladavine, a sankcije usmjerene prema Huaweiju sada uključuju nešto širi popis opreme koja im se ne smije prodati

Sandro Vrbanus srijeda, 8. svibnja 2024. u 20:13

Američke su vlasti, bez prevelike pompe, povukle odobrenja izdana Intelu i Qualcommu za prodaju poluvodičkih čipova kineskom Huaweiju. Nastavak je to politike sankcija prema toj i ostalim kineskim tehnološkim kompanijama, pokrenute još u vrijeme Trumpove administracije. Ovoga puta Bidenova vlast izvijestila je domaće proizvođače čipova o ukidanju dozvola "preko noći", a zabrana stupa na snagu odmah, tvrde dobro upućeni izvori.

Do tog je poteza došlo nedugo nakon što je Huawei predstavio svoj prvi "AI prijenosnik" MateBook X Pro, zasnovan na Intelovom procesoru Core Ultra 9, što je izazvalo negodovanje u političkim krugovima u Washingtonu. Slijedom toga stizali su i pozivi predsjedniku, s njemu suprotne, republikanske strane Kongresa, da nešto učini po pitanju postroženja sankcija – a on je to, očito, ovoga tjedna i učinio.

Iz Ministarstva trgovine samo su kratko putem glasnogovornika priopćili da su "povukli određene dozvole za izvoz robe za Huawei", no nisu eksplicitno naveli o kojim se to novim proizvodima na "crnoj listi" radi. Intel i Qualcomm Huaweiju su dosad isporučivali razne vrste čipova, poput onih za 4G i 5G povezivost te SoC-ova.