Spajanje divova: Disney preuzima 21st Century Fox

Velika akvizicija vrijedna 52,4 milijarde dolara dogodit će se u svijetu medija, zabave, ali i tehnologije

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. prosinca 2017. u 17:00

Danas je službeno objavljeno kako je medijska i zabavna korporacija The Walt Disney Company dogovorila preuzimanje velike većine imovine i poslovanja kompanije 21st Century Fox, u vlasništvu legendarnog medijskog magnata Ruperta Murdocha. Preuzimanje će biti plaćeno zamjenom dionica vrijednih 52,4 milijarde američkih dolara.

Za taj iznos Disney će značajno narasti i postati vjerojatno najutjecajnija medijska kompanija u SAD-u, a samim time ugrozit će i neke druge međunarodne rivale. Od Murdochovog carstva u staroj kompaniji ostat će TV mreže Fox i Fox News, te sportski kanal FS1.

Disney će ovom akvizicijom postati iznimno značajan igrač na tržištu televizije, jer će osim dosadašnjih ABC-a i ESPN-a, kao i vlasništva nad brandovima Marvel, Lucasfilm i Pixar, dobiti cijeli Foxovu TV produkciju. Neki od njihovih najistaknutijih naslova uključuju TV serije Simpsoni, Domovina (Homeland) i Moderna obitelj. Nije na odmet spomenuti i da će Disney ovom akvizicijom dobiti i producentsku kuću Endemol, National Geographic, te kontrolni paket dionica streaming platforme Hulu.

Disneyev novi konglomerat, jednom kada američki regulatori odobre ovo preuzimanje, postat će i najveći konkurent Netflixu i Amazonu u streamingu i proizvodnji sadržaja, i to u cijelome svijetu. Osim toga nova će kompanija kombiniranim poslovanjem uštedjeti oko 2 milijarde dolara od sinergijskih učinaka i eliminacije dvostrukih poslovnih procesa. Na čelu Disneya ostat će najmanje do 2021. godine njezin dosadašnji predsjednik uprave Robert A. Iger.

Robert A Iger, predsjednik uprave Walt Disneya, s Rupertom Murdochom
Robert A Iger, predsjednik uprave Walt Disneya, s Rupertom Murdochom