Sve zbog spam računa: Musk zaustavio pregovore o kupnji Twittera

Dogovori o velikom preuzimanju Twittera zaustavljeni su ovog petka, jer potencijalni kupac Elon Musk želi vidjeti točne podatke o tome koliko je na toj društvenoj mreži zaista botova, a koliko stvarnih ljudi

Sandro Vrbanus petak, 13. svibnja 2022. u 13:59

Vijest o tome da će Elon Musk za 44 milijarde dolara preuzeti Twitter jedna je od većih u svijetu Interneta i tehnologije posljednjih tjedana, a vijest o zaustavljanju procesa akvizicije mogla bi postati i veća. Naime, Twitter je početkom ovoga tjedna u službenim dokumentima izvijestio kako lažni i spam računi, botovi i njima slični, na toj društvenoj mreži čine manje od 5% aktivnih dnevnih korisnika.

Podaci se odnose na ukupni broj aktivnih korisnika koji se može monetizirati, tj. onih kojima se efikasno prikazuju reklame. Twitter inače ima oko 229 milijuna takvih korisnika, a ova je kalkulacija izrađena za prvo tromjesečje ove godine.

Dogovor na čekanju

Kako su botovi i spam računi vrlo raširena pojava na Twitteru, Elon Musk je prilikom najave preuzimanja društvene mreže obećao da će se s njima obračunati, tj. da će učiniti sve da ih se s mreže ukloni. Ne čudi, stoga, da je nedugo po objavi procjene o 5% lažnih računa odmah reagirao i – zaustavio proces pregovaranja o finalnom dogovoru za preuzimanje.

Musk kaže kako su razgovori stavljeni na čekanje dok mu se ne pokažu detalji ove kalkulacije. Tek kada ga uvjere da je broj računa povezanih s lažnim identitetima i botovima zaista ispod 5%, pregovori bi se mogli nastaviti. Ova najava uzburkala je duhove i unijela nemir među ulagače na Wall Streetu, pa je vrijednost dionice Twittera, u burzovno ionako vrlo kolebljivom razdoblju, pala na oko 44 dolara. Musk je, podsjetimo, najavio da bi akviziciju trebao kompletirati po cijeni od 54,2 dolara.