Tek što ih je preuzeo, Microsoft otpustio 1.900 ljudi iz Activision Blizzarda

Prije samo tri mjeseca dovršen je dugotrajni proces akvizicije izdavača igara i njegovo pripajanje Microsoftu, da bi sada iz Activision Blizzarda novi vlasnik otpustio velik broj zaposlenika

Sandro Vrbanus petak, 26. siječnja 2024. u 15:56

Nastavljaju se turbulentni dani u svjetskom tehnološkom sektoru. Na burzama gotovo pa "cvjeta cvijeće", tehnološke dionice su u rastućem trendu, vrijednosti nekih od njih nikada nisu bile više, a Microsoft je ovoga tjedna još jednom ispisao povijest. Nakon što su prestigli Apple po tržišnoj kapitalizaciji, sada obje kompanije vrijede više od 3 bilijuna američkih dolara. Prvi je to put u povijesti da svijet ima dvije toliko vrijedne korporacije s dionicama izlistanima na burzi.

Dionice rastu, broj zaposlenih pada

No, ipak nije sve tako sjajno. Istodobno s navedenim postignućem, iz Microsofta stiže i za zaposlenike prilično neugodna vijest. Najavili su, naime, da će otpustiti 1.900 zaposlenika iz svoje divizije za videoigre. Primarno je otkazima zahvaćena radna snaga Activision Blizzarda, izdavača igara koji je tek tri mjeseca u službenom vlasništvu Microsofta. Osim njih, otkaze će dobiti i određeni dio zaposlenih u odjelu Xboxa.

Ukupno gledano, Microsoftova će gaming divizija tim potezom smanjiti broj zaposlenika za oko 8%. Tako će se najvrjednije dioničko društvo na svijetu pridružiti nizu onih koji su početkom ove godine već najavili ili proveli masovna otpuštanja. Phil Spencer, šef odjela Microsoft Gaming, poručio je svojim podređenima da je riječ o usklađenju upravljanja njegove divizije i nedavno preuzetog Activisiona, s ciljem stvaranja održive troškovne strukture i eliminiranja preklapanja funkcija.

Uz otpuštanja, doći će i do promjena na samom vrhu Activision Blizzarda. Kompaniju će napustiti dosadašnji predsjednik uprave Mike Ybarra (suosnivač Blizzarda), a Microsoft će njegovu zamjenu imenovati sljedećeg tjedna. Njegovim putem će i Allen Adham (također suosnivač Blizzarda), dosadašnji prvi čovjek dizajna. Otkazani su i planovi za razvoj nove, nedavno najavljene "survival" igre.

Prema statistici portala layoffs.fyi, u prva četiri tjedna ove godine otkaze je već podijelilo 85 kompanija, a otpušteno je, ili će biti, ukupno 23.770 ljudi.