Pala i posljednja regulatorna prepreka: Microsoft može preuzeti Activision Blizzard

Britanski regulator odobrio je plan Microsofta dostavljen u kolovozu, prema kojem će sporna Activisionova neeuropska prava za streaming igara prodati Ubisoftu na razdoblje od 15 godina

Sandro Vrbanus petak, 13. listopada 2023. u 13:29

Čini se da će dugogodišnja saga o Microsoftovom preuzimanju Activision Blizzarda, najvećoj akviziciji u povijesti industrije računalnih igara, biti okončana ovih dana. U kolovozu smo izvještavali o tome da je posljednja regulatorna prepreka za taj posao bila zadovoljavanje uvjeta Uprave za konkurenciju i tržišta Ujedinjenog Kraljevstva (CMA).

Napokon je gotovo

Tada je Microsoft svoju akviziciju "tešku" gotovo 69 milijardi dolara pokušao dovršiti ovećim ustupkom: prodat će sporna Activisionova neeuropska prava za streaming igara kompaniji Ubisoft na 15 godina, sve kako ne bi mogao iskorištavati svoju dominantnu poziciju i, primjerice, franšizu Call of Duty učiniti ekskluzivnom za svoj Xbox Game Pass. Britanski je regulator sada i službeno prihvatio taj plan, pa će Microsoft bez daljnjih prepreka moći preuzeti Activision Blizzard. Akvizicijom neće dobiti njihova prava na igre u oblaku, već će ih prenijeti Ubisoftu, što bi, pak, trebalo imati pozitivan utjecaj na igrače, cijene i usluge u području cloud igranja.

"Novi dogovor spriječit će Microsoft u blokiranju konkurencije u igrama u oblaku kako ovo tržište bude napredovalo, održavajući konkurentne cijene i usluge za britanske korisnike igara u oblaku. Omogućit će Ubisoftu nuditi Activisionov sadržaj pod bilo kojim poslovnim modelom, uključujući usluge pretplate koje obuhvaćaju više igara. Također, pomoći će osigurati da pružatelji igara u oblaku mogu koristiti operativne sustave osim Windowsa za pristup Activisionovim sadržajima", zaključuje CMA i ističe da je njihovo zauzimanje čvrstog stava oko ovih pitanja bilo presudno za pozitivan ishod, kako za uključene kompanije, tako i za korisnike, odnosno igrače.

Sada je na Microsoftu, Activisionu i Ubisoftu da svoj plan provedu u djelo već do sljedećega tjedna, jer je krajnji rok za taj posao postavljen na 18. listopada.