Tržište pametnih telefona u SAD-u ponovno u padu

'Operateri su ponovno zabilježili pad postotka nadogradnje i prihoda od opreme u prvom kvartalu 2024. godine', kaže voditelj istraživanja za Sjevernu Ameriku u Counterpointu

Matej Markovinović petak, 10. svibnja 2024. u 15:24
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Prema nedavno objavljenoj analizi Counterpoint Researcha, tržište pametnih telefona u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježilo je pad isporuka od 8 posto na godišnjoj razini u prvom kvartalu 2024. godine, što predstavlja šesti uzastopni kvartal godišnjeg pada.

"Operateri su ponovno zabilježili pad postotka nadogradnje mobitela i prihoda od opreme u prvom kvartalu 2024. godine, što potvrđuje kontinuirano slabu potražnju za pametnim telefonima na tržištu. Isporuke su smanjene u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je većina pada rezultat nepovoljne godišnje usporedbe zbog isporuka modela iPhone 14 Pro i Pro Max u prvom kvartalu 2023“, priopćio je Jeff Fieldhack, voditelj istraživanja za Sjevernu Ameriku u Counterpointu.

📷 Foto: Counterpoint
Foto: Counterpoint

No, usprkos tome Apple je zadržao stabilan tržišni udio od 52 posto, dok je Samsung uspio blago povećati svoj udio s 27 na 31 posto. Pad je zabilježen ponajviše kod isporuka mobitela s Androidom u cjenovnom rangu ispod 300 dolara.

Ipak, Counterpoint predviđa znakove oporavka tržišta u trećem kvartalu. Tvrde da bi novi modeli i sezonski rast, potaknuti blagdanima i inovacijama poput generativne umjetne inteligencije u mobitelima, mogli stimulirati potražnju te tako povećati brojke isporuka.