Uber i Lyft spremaju se izaći s dionicama na burzu

Dvije kompanije koje su sinonim za ekonomiju dijeljenja prijevoza u istom su tjednu predale papire za plasiranje dionica na burzu kroz inicijalnu javnu ponudu

Sandro Vrbanus subota, 8. prosinca 2018. u 18:00

Tijekom protekloga tjedna dvije su velike američke kompanije s tržišta prijevoza, koje su jedna drugoj najžešća konkurencija – Uber i Lyft – gotovo istovremeno pokrenule proces izlaska svojih dionica na burzu. Prvi je taj potez u četvrtak povukao Lyft, koji je Komisiji za vrijednosne papire (SEC) predao svu potrebnu dokumentaciju za pokretanje postupka inicijalne javne ponude dionica (IPO).

U vrijeme objave ove informacije iz Lyfta nisu objavili koliko dionica i po kojoj cijeni misle plasirati u javnost, kao niti vremenski okvir – navedeno je tek da će proces IPO-a započeti jednom kad nadležni to odobre, tj. kad kompanija prođe cijelu potrebnu proceduru. Nagađa se da bi to moglo biti nekad tijekom ožujka ili travnja sljedeće godine.

Samo dva dana nakon toga s istom se vijesti javila i druga, nešto veća kompanija s područja ekonomije dijeljenja prijevoza, Uber. U noći s petka na suboti doznalo se kako su i iz Ubera SEC-u predali sve dokumente potrebne za pokretanje IPO-a. Uberova tržišna valuacija sada se kreće iznad 70 milijardi dolara, a analitičari procjenjuju da bi cijena dionice tijekom izlaska na burzu mogla biti postavljena čak i više od toga – pa bi Uber mogao dostići tržišnu vrijednost od čak 120 milijardi dolara.

Uber planira IPO pokrenuti već tijekom prvog tromjesečja 2019., pa se čini kako su s time požurili kako bi preduhitrili Lyft. Osim na američkom tržištu dijeljenja taksi prijevoza, Uber i Lyft će tako, vjerojatno, u bliskoj budućnosti postati i konkurenti na financijskom tržištu, boreći se za investitore.