Uber još jednom dobio dozvolu za rad u Londonu

Trakavica s Uberovom dozvolom za obavljanje prijevoza u Londonu traje već više od tri godine. U najnovijoj odluci suda prihvaćena je žalba američke kompanije i omogućen joj je daljnji rad

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 28. rujna 2020. u 18:18

Podsjetimo se ukratko kako je tekla priča s Uberom u Londonu. Prije nešto više od tri godine, u rujnu 2017., ova je kompanija u britanskoj prijestolnici bila ostala bez dozvole za rad. Razlog tome bili su mnogobrojni propusti vezani za javnu sigurnost, pa je gradska kompanija koja nadzire javni prijevoz Transport for London (TfL) odlučila da Uber nije zaslužio produženje licence. Ista je trebala biti suspendirana nakon njezinog isteka 30. rujna te godine, no posljedična žalba Ubera odgodila je oduzimanje licence dok se sudski postupak ne dovrši.

Nakon toga, u ljeto 2018. godine, uslijedio je nastavak priče. Uber je tada dobio uvjetnu licencu za prijevoz putnika u Londonu za narednih 15 mjeseci, ali pod uvjetom da se pridržava strogih pravila koje su gradske vlasti i TfL postavili. Po isteku navedenog roka, TfL je, u studenome prošle godine, objavilo kako Uber nije bio zadovoljio kriterije za obavljanje usluga prijevoza u Londonu, pa je stvar ponovno završila na sudu.

Spašeno 45.000 radnih mjesta

U konačnici je, početkom ovog mjeseca, obavljeno četverodnevno zasjedanje sudskog vijeća, a danas je i službeno objavljeno kako će Uber ipak moći nastaviti raditi u Londonu. Unatoč "povijesnim propustima", navodi sudac u ovom slučaju, Uber je proglašen sposobnim za posjedovanje licence za rad. Ona je odobrena na razdoblje od 18 mjeseci.

Iz sindikata vozača pozdravili su ovu odluku londonskog suda Westminster Magistrates i izjavili kako je njome spašeno preko 45.000 radnih mjesta vozača. Gradonačelnik Londona Sadiq Khan poručio je da će gradska uprava nastaviti pomno pratiti rad Ubera i promptno reagirati uoči li da se ponovno krše pravila, primarno povezana sa striktnim standardima koji imaju za cilj sigurnost putnika.

Neki od problema Ubera u Londonu uključivali su propust koji je omogućavao da se kao vozači prijave neautorizirane osobe i tako prevoze putnike. To je znalo dovesti do zloupotrebljavanja i napada na putnike, no Uber je u međuvremenu, prema mišljenju suda, učinio dovoljne napore kako bi spriječio ponavljanje ovakvih slučajeva.