xAI prikupio 6 milijardi dolara novih investicija

Startup za umjetnu inteligenciju u vlasništvu Elona Muska objavio je završetak B runde financiranja, u kojoj se nekoliko institucionalnih ulagača poprilično isprsilo uloženim iznosima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. svibnja 2024. u 13:00

Startup posvećen razvoju umjetne inteligencije xAI, koji je pokrenuo Elon Musk, zaključio je početkom tjedna drugu rundu financiranja. U toj je B seriji mlada kompanija s tek jednim proizvodom, chatbotom Grok, privukla velike i poznate institucionalne ulagače, koji su joj povjerili čak 6 milijardi dolara.

Od poznatijih imena kao novi su suvlasnici xAI-ja i ulagači u ovom krugu istaknuti investicijski fondovi Valor Equity Partners, Vy Capital, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Fidelity Management & Research Company te saudijski prince Alwaleed Bin Talal i njegov Kingdom Holding.

Veliki planovi za Grok

S tolikom količinom svježeg kapitala xAI najavljuje nastavak brzog razvoja i napretka u području umjetne inteligencije u narednim mjesecima. Kažu da će uskoro objaviti niz uzbudljivih tehnoloških noviteta, ažuriranja i novih proizvoda. Sada prikupljen novac bit će iskorišten za plasiranje novih proizvoda na tržište, izgradnju napredne infrastrukture te ubrzavanje istraživanja i razvoja tehnologija budućnosti. Primarni im je fokus, kažu, na razvoju sustava umjetne inteligencije koji su kompetentni, vjerodostojni i donose maksimalne prednosti za čovječanstvo. Krajnja im je misija, ponavljaju, "razumjeti prirodu svemira".

Do sada su na tom polju plasirali tek chatbot Grok, zasnovan na velikom jezičnom modelu (u verzijama 1 i 1.5), koji je dostupan pretplatnicima X-a (nekada Twittera). Elon Musk je naglasio da je valuacija kompanije xAI prije ove runde ulaganja (pre-money) bila 18 milijardi, a nakon nove investicije (post-money) čak 24 milijarde dolara.