Musk održao obećanje: chatbot Grok je sada otvoreni kod

Ovim je Musk nastavio kritiku AI tvrtki poput OpenAI-a i koje, kako tvrdi, daju prednost profitu ispred transparentnosti

Ivan Podnar ponedjeljak, 18. ožujka 2024. u 11:45

Tvrtka za umjetnu inteligenciju Elona Muska, xAI, službeno je objavila kao otvoreni kod svoj model jezika Grok, Grok-1, pod licencom Apache 2.0. Licenca omogućava komercijalnu upotrebu, modifikacije i distribuciju, iako se ne može zaštititi i ne dolazi s nikakvom garancijom za korisnike.

Ovaj potez slijedi nakon Muskovog obećanja da će Grok učini otvorenim kodom, s ciljem, kako je naveo, „demokratizacije pristupa naprednim AI tehnologijama“. Grok-1 je model Mixture-of-Experts od 314 milijardi parametara koji je xAI trenirao od nule. Izdanje otvorenog koda uključuje osnovni model i mrežnu arhitekturu, ali ne uključuje kod za fino podešavanje ili skupove podataka koji se koriste za obuku. To znači da model nije fino podešen za bilo koju specifičnu primjenu, poput dijaloga.

Model je dostupan za preuzimanje putem GitHuba,  veličine je približno 300 GB i sadrži 773 datoteka. Grok chatbot, kojeg pokreće Grok-1, prvotno je pušten u studenom za plaćene pretplatnike na X (bivši Twitter) i osmišljen je da na pitanja odgovara duhovito i buntovnički. Natječe se s drugim AI chatbotovima kao što je OpenAI-jev ChatGPT.

Grok-1 je pokazao konkurentne performanse na raznim mjerilima, uključujući rezultat od 62,9% na mjerilu GSM8k. Ovo je raw base model checkpoint, razvijen na temelju JAX-a i Rusta, a kod je iz faze pretreniranja Grok-1, koja je završila u listopadu 2023. Otvorenim kodom Grok-1 i xAI imaju za cilj pružiti slobodan pristup svojoj tehnologiji, u suprotnosti s ograničenijima koja imaju drugi modeli umjetne inteligencije.

Ovo je nastavak Muskove "borbe" s AI tvrtkama poput OpenAI-a, koju je suosnivao, ali i kasnije napustio zbog odstupanja od načela otvorenog koda. Kao što smo već pisali, pokrenuo je sudski postupak protiv OpenAI, koji još traje. Otvaranjem pristupa kôdu chatbota Grok, Musk želi osnažiti svoje stalne kritike upućene AI kompanijma koje daju prednost profitu ispred sigurnosti i transparentnosti.