Iz javne u digitalnu domenu: originalni Mickey Mouse sada i kao NFT, prodaja iznad očekivanja

Početkom ove godine istekla su autorska prava na neke izvorne uratke Walta Disneya, što ih čini slobodnima za korištenje ili nadogradnju bez dopuštenja. Nije dugo trebalo da ih netko pretvori i u NFT

Sandro Vrbanus utorak, 2. siječnja 2024. u 17:15

S prvim danom 2024. godine Disneyev film "Parobrod Willie" iz 1928. godine ušao je u javnu domenu – istekla su izvorna autorska prava, kojima je on bio zaštićen, pa su Mickey Mouse i ostali postali javno dobro. Kao takvi, besplatni su za korištenje i razne oblike preinaka, bez dopuštenja originalnih vlasnika, što je odmah pobudilo "kreativnost" poduzetnika koji se bave nezamjenjivim digitalnim tokenima zapisanima na blockchainu, poznatijima pod kraticom NFT.

1,2 milijuna dolara za besplatne sličice

Već prvoga dana ove godine na online tržnici NFT-a OpenSea osvanuli su tokeni pod nazivima Mickey Mouse, Steamboat Willie i slični. Kolekcija "Steamboat Willie Public Domain 2024" odmah je skočila na vrh ljestvice popularnosti, prestigavši time poznatije i dugovječnije kolekcije poput "Bored Ape Yacht Club" i sličnih digitalnih kolekcionarskih tokena.

Nekoliko najtraženijih tokena u prvih 24 sata ove godine bilo je upravo iz "Disneyeve" kolekcije, prodavali su se po cijenama od 0,02 pa do 0,2 ETH, a njima je ostvaren promet od ukupno 1,2 milijuna američkih dolara. Očekivano, budući da su likovi dijelom javne domene, NFT-ove s njima može izraditi baš svatko, uz nisku naknadu te – kako vidimo – visoke mogućnosti zarade. Tako je na tržnici OpenSea dostupno više kolekcija vezanih uz sada besplatne Disneyeve resurse, niti jedna od kojih nije ni na koji način povezana s izvornim vlasnicima autorskih prava, danas gigantom medijske i zabavne industrije, The Walt Disney Company.

Mickey je besplatan, ali NFT nije 📷 OpenSea
Mickey je besplatan, ali NFT nije OpenSea

Glavno pitanje – što će kupci s njima sada i čemu će takvi NFT-i služiti? – i dalje je bez odgovora. Svima onima, koji nemaju namjeru dati novac za NFT ionako legalno besplatne sličice Mickeya Mousea, ne preostaje ništa drugo neko "desni klik, Save as…" pa se poslužiti bilo kojim dijelom filma "Parobrod Willie" kako im drago.