Nekad popularni p2p klijent LimeWire vraća se kao NFT platforma

U ranim danima dvijetisućitih godina LimeWire bio je poznato ime u svijetu peer-to-peer dijeljenja datoteka, a sada se vraća na scenu s istim imenom, ali s potpuno drugim fokusom

Sandro Vrbanus četvrtak, 10. ožujka 2022. u 15:22

U "zlatno doba" dijeljenja svega i svačega, legalnoga i ilegalnoga preko torrenta, LimeWire je bio jedan od poznatijih i korištenijih klijenata. Pokrenut je 2000. godine, podržavao je razmjenu datoteka preko gnutella i torrent protokola te je okupljao poveću zajednicu korisnika iz cijelog svijeta. Ugašen je 2011. godine, primarno zbog pravnih problema vezanih za kršenje autorskih prava.

Umjesto torrenta – NFT

Ipak, ove godine okupila se ekipa koja ga je odlučila oživjeti, ali na sasvim drugi način. Od originalnog LimeWirea posudit će, kako se čini, tek ime i logotip, a sve ostalo bit će sasvim novo i drugačije. LimeWire bi, naime, trebao postati platforma za razmjenu nezamjenjivih digitalnih tokena, NFT-a.

Fokusirat će se na pokretanje tržnice digitalnih tokena orijentiranih na glazbu, zabavne i umjetničke sadržaje vrijedne prikupljanja. Prvi potez bit će im pokretanje prodaje vlastitog tokena $LMWR u privatnoj ponudi, čime planiraju prikupiti sredstva za daljnji rad. To bi se trebalo dogoditi sljedećeg mjeseca, a LimeWire Marketplace, na kojem će biti moguće kupovati i prodavati NFT-e, mogao bi potom biti lansiran u svibnju. Krajem godine LimeWire će službeno "zagaziti" i u filmsku industriju, najavljuju na svojim stranicama.

Svi koji bi željeli kupiti njihove tokene i kasnije trgovati NFT-ima trenutačno se mogu upisati na listu čekanja. Prvih 10.000 upisanih dobit će besplatne NFT tokene prilikom lansiranja trgovine, kažu pokretači projekta oživljavanja imena LimeWire.