Pig NFT i digitalne svinje: ulaganje u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj

Hrvatske tvrtke pokrenule su jedinstvenu digitalnu platformu GoAgro, koja je predstavljena početkom rujna, kada je ujedno i pokrenuta kupovina prvog Pig NFT-a

Sandro Vrbanus nedjelja, 3. prosinca 2023. u 06:00

U sklopu međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije CroAGRO 2023, koji se održava na Zagrebačkom Velesajmu službeno je široj hrvatskoj javnosti predstavljena jedinstvena platforma u svijetu – GoAgro, s projektom Moja digitalna svinja.

Na predstavljanju ovoj je platformi svoju podršku, najavom investiranja u projekt, dao niz hrvatskih vrhunskih sportaša. Ponovljeno je i da na platformi GoAgro građani kao ulagači putem blockchain tehnologije mogu investirati u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

Moja digitalna svinja

Prvi projekt koji na platformi jest prodaja Pig NFT-a, tvrtke Agroporc d.o.o. koja se bavi proizvodnjom svinja. Radi se o projektu Moja digitalna svinja – jedinstvenome projektu te vrste koji digitalizacijom želi transformirati poljoprivredu, odnosno učiniti je učinkovitijom i konkurentnijom.

"Ovo je svjetska inovacija koja je nakon hrvatske promocije u rujnu prezentirana na stranicama najprestižnijih hrvatskih i svjetskih medija kao jedinstveni projekt tokenizacije realnog gospodarskoga sektora. Hrvatska tvrtka Agroporc je završila u istoj rečenici sa tvrtkama Coca Cola, Lufthansa i FIBA koji su predvodnici novog vala primjene digitalne tehnologije Blockchain u gospodarstvu. Zato vjerujemo da ova svjetska poljoprivredna priča može zaživjeti u Hrvatskoj te pomoći razvoju proizvodnje hrane. Današnja podrška vrhunskih hrvatskih sportaša od izuzetne nam je važnosti jer će pomoći našem projektu da se za njega čuje diljem svijeta, a ujedno će potaknuti promociju hrvatske poljoprivrede i proizvodnje hrane", izjavio je na konferenciji za novinare Krešimir Kuterovac, vlasnik tvrtke Agroporc i vlasnik digitalne platforme GO Agro za projekte u Hrvatskoj.

Ulagači: Pero Kuterovac, kondicijski trener; Damir Martin, veslač, Borna Gojo, tenisač; te s njima pokretač projekta Krešimir Kuterovac
Ulagači: Pero Kuterovac, kondicijski trener; Damir Martin, veslač, Borna Gojo, tenisač; te s njima pokretač projekta Krešimir Kuterovac

Kuterovac je ponovio kako je najveći hrvatski problem nacionalne sigurnosti nedovoljna proizvodnja hrane jer proizvodimo tek oko 50 posto naših potreba.

Pig NFT

Hrvatski Pig NFT prvi e-digitalni projekt investiranja u poljoprivredu i svinjogojstvo u EU-i svijetu. Planom je predviđeno da se u pet faza izda ukupno 240.000 PIG NFT-a, s rokom transformacija iz digitalne u stvarnu proizvodnju od 900 dana od prodaje svake pojedine faze. Investirani novac iskoristit će se za pokretanje proizvodnji na farmama tvrtke Agroporc, i to na farmi Stanci Petrinja, te Breštanovci u općini Crnac.

Očekuje se da će projekt prikupljanja sredstava za financiranje i podizanje proizvodnje svinja u RH potaknuti i druge proizvođače da na ovaj način krenu u ovaj oblik financiranja poljoprivrede i proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Minimalni ulog, tj. cijena jednog PigNFT-a trenutačno je 210 eura, a njime se kupcu osigurava stotinu kilograma svinjetine, koja prirodno raste za 3% svake godine.