Svinjogojstvo na blockchainu: pokrenut je hrvatski projekt PigNFT

Nezamjenjive tokene (NFT) vidjeli smo u svakakvim primjenama, od kolekcionarskih, pa do potpuno bizarnih. Sada jedna njihova primjena stiže iz Hrvatske – digitalno ulaganje u uzgoj svinja

Sandro Vrbanus srijeda, 6. rujna 2023. u 11:32

Hrvatske poljoprivredne tvrtke Agroporc, Byondi i Blok Be razvile su digitalnu platformu GoAgro, putem koje će građani moći investirati u nešto što oni vide kao budućnost proizvodnje hrane. Njihova ideja je spojiti poljoprivredu, uzgoj svinja i tehnologiju nezamjenjivih tokena na blockchainu, NFT-a. Ovo je tek jedna od rijetkih primjena NFT-a u stvarnom svijetu koju smo vidjeli do sada – tj. ona gdje digitalni tokeni zaista imaju i doticaj sa stvarnošću, a ne da su samo kolekcionarski (često s vremenom i bezvrijedni) zapisi na blockchainu.

Nezamjenjive kriptosvinje

Prvi projekt s platforme GoAgro pokrenut je ovoga tjedna. Od sada građani tamo mogu ulagati u prvi na svijetu "svinjski" kriptotoken – PigNFT. Svaki kupac takvog NFT-a postaje "digitalni farmer", bez da u stvarnosti mora obavljati taj posao. Novac koji je uložio prosljeđuje se na pravu farmu, a tamo se kasnije doslovno pretvara u – svinjetinu, sve dok ulagatelj sa svinjogojstvom ne mora imati nikakvog doticaja.

Minimalni ulog, tj. cijena jednog PigNFT-a je 250 eura, a njime se kupcu osigurava stotinu kilograma svinjetine. "Rok za dobivanje ili čuvanje svinjskih polovica je 900 dana i time se građani zapravo štite od inflacije, a dobivaju i kvalitetno meso. Sva zarada od rasta cijene ide građanima, koji si na taj način osiguravaju hranu”, objasnio je predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac u intervjuu za N1 te dodao da je uzgojeno meso bez antibiotika i GMO-a.

Ulagači mogu očekivati i određeni povrat na investiciju. Ako se cijena svinjetine ne mijenja, godišnje će na 100 kilograma svinjetine dobiti još 3 kilograma (s prirodnim prirastom raste, dakle, i virtualna masa NFT svinja). Svaki dodatni porast cijena mesa donest će ulagačima izravnu zaradu. Kao i u slučaju ostale kriptoimovine, nakon određenog vremena ulagač može svoj NFT prodati dalje, ili ga nakon 900 dana pretvoriti u svinjetinu po aktualnom "tečaju".