Kupci NFT-a crtanih majmuna podigli tužbu i tvrde da su nasamareni

Skupina kupaca NFT-ova iz serije Bored Ape Yacht Club pokreće tužbu protiv izdavača, aukcijske kuće i slavnih osoba, za koje tvrde da su ih zavarali svojim obećanjima o vrijednosti digitalnih sličica

Sandro Vrbanus petak, 18. kolovoza 2023. u 12:50

Godina 2021. ostat će u svijetu kripta zabilježena kao ona u kojoj su procvjetali NFT-i, zapisi na blockchainu povezani s digitalnim ilustracijama raznih likova. Takvi su se tokeni tada prodavali za basnoslovne iznose, kupovali su ih i svjetski celebrityji i drugi ulagači, a mnogi su gajili nadu da će upravo NFT-i postati glavno sredstvo za generiranje bogatstva u budućnosti kolekcionarstva. Međutim, od vrhunca te manije prošlo je gotovo dvije godine, a brojni tada prodani NFT-i danas su manje-više bezvrijedni. Tko bi rekao da ulaganje milijuna dolara u sličice majmuna nije dobra investicija s velikim povratom?

Naivni ili prevareni?

Neki od ulagača smatraju se prevarenima ili nasamarenima, pa su počeli podizati tužbe. Najistaknutija je ona podignuta još u prosincu prošle godine, koja je sada i nadopunjena novim optužbama. Skupina kupaca NFT-a iz kolekcije Bored Ape Yacht Club, izdavača Yuga Labs, tvrdi da su oštećeni ogromnim padom cijena svojih kolekcionarskih digitalnih sličica. Naime, još u svibnju prošle godine BAYC majmuni prodavali su se po cijenama višima od 400.000 dolara, a nije bila rijetkost da postižu i milijunske iznose. Samo koji mjesec nakon toga, dogodio se kolaps tržišta, pa isti NFT-i sada vrijede oko 50.000 dolara.

Ovakve gubitke ulagači nisu očekivali, pa u tužbi tvrde da je bila riječ o smišljenom pothvatu, kojim ih se navelo na krivu odluku. Tužili su stoga kompaniju Yuga Labs, aukcijsku kuću Sotheby's te niz slavnih osoba, među kojima su primjerice Justin Bieber, Paris Hilton, Gwyneth Paltrow, Kevin Hart, Snoop Dogg, Serena Williams, Madonna, Jimmy Fallon i Steph Curry. Svi oni "zajedničkim su snagama" davali kredibilitet kolekciji Bored Ape Yacht Club, zbog čega su ulagači bili spremni za NFT-e dati astronomske dolarske iznose.

Uzlet i pad cijena Bored Ape Yacht Club NFT-a 📷 CoinGecko
Uzlet i pad cijena Bored Ape Yacht Club NFT-a CoinGecko

Yuga je, stoji u nadopunjenoj tužbi, u dosluhu sa Sotheby'som, vodila zavaravajuću kampanju, tvrdeći da su neki od kupaca NFT-a bili "istinski kolekcionari". U međuvremenu se ispostavilo da je taj "tradicionalni kolekcionar" bio – Sam Bankman-Fried, sada optuženi kriptokriminalac i osnivač propale mjenjačnice FTX. To tužiteljima služi kao dokaz da je bila riječ o smišljenoj akciji, sve kako bi se podigla percipirana vrijednost NFT-a, ona koja je u međuvremenu drastično potonula i dovela ih u gubitke.