Ujedinjeno Kraljevstvo izdat će vlastiti NFT

Jedna od najkonzervativnijih zemalja Europe pokušat će postati nešto modernija u financijskom smislu, pa će njihova Kraljevska kovnica novca započeti s izdavanjem vlastitih digitalnih tokena

Sandro Vrbanus utorak, 5. travnja 2022. u 11:28

Ekonomski tajnik Ministarstva financija Ujedinjenog Kraljevstva, John Glen, održao je ovoga tjedna govor na svjetskom skupu o inovativnim financijama i tehnologiji (Fintech Week 2022). Govorio je o tome kako njihova zemlja predstavlja drugi najveći fintech hub u svijetu, odmah iza SAD-a, a da vladajući pripremaju novi skup zakona koji će dodatno omogućiti inovacije u području financijskih tehnologija. Cilj im je, kaže Glen, stvoriti dinamično regulatorno okruženje koje će odgovarati svima na tom tržištu.

Britanija će prigrliti kripto

Među ostalim, osvrnuo se i na nedovoljno dobra zakonska rješenja kojima Ujedinjeno Kraljevstvo sada regulira ovo područje, pa je najavio da će zakoni tamo uskoro omogućiti uključivanje kriptovaluta, primarno stablecoina, u određene platne sustave. Time će izdavatelji takvih coina moći pružati svoje usluge te raditi i rasti u toj zemlji, dok će plaćanja stableconima postati sigurnija i moći će steći povjerenje korisnika.

Najavljena je i dodatna regulativa koja će pokrivati kriptovalute, u smislu da će podržavati sigurno i održivo okruženje za inovacije u tom području. Blockchain tehnologije već sada se koriste u međunarodnoj trgovini, za praćenje uvoza u UK, a takvih će primjena biti još i više.

Kad je riječ o inovativnim primjenama digitalnih tokena zapisanih na blockchainu, neizbježno se govori i o nezamjenjivim tokenima, NFT-ima. Britanski je ministar financija Rishi Sunak već zatražio od Kraljevske kovnice novca (Royal Mint) da stvori vlastiti NFT. Iako za sada nije poznato kakav će to NFT biti niti čemu će služiti, Glen je istaknuo kako će on biti izdan do ljeta, a bit će "znak modernog pristupa i pogleda u budućnost kojim se aktualna britanska vlast vodi".

Više detalja o prvom službenom britanskom nezamjenjivom digitalnom tokenu trebalo bi biti poznato uskoro.