Britanska YouTuberica i TV voditeljica poginula na električnom romobilu

Vozila oko kojih se u posljednje vrijeme diže mnogo prašine nisu bezopasna, potvrđuje to najnoviji slučaj i prva pogibija neke poznate osobe povezana s ovim tipom prijevoza

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. srpnja 2019. u 14:11

Električni romobili posvuda su oko nas, a popularna su u gotovo cijelom zapadnom svijetu. U našim krajevima i dalje nisu regulirani zakonom, pa ih se smije voziti manje-više samo po pješačkim stazama, dok su u nekim zemljama klasificirani kao vozila, a u nekima su čak i zabranjeni za upotrebu na javnim prometnicama.

Osim za kupnju, romobili su sve češće dostupni i za kratkoročni najam
Osim za kupnju, romobili su sve češće dostupni i za kratkoročni najam

Jedna od zemalja gdje je vožnja električnim romobilom na cesti strogo zabranjena jest i Ujedinjeno Kraljevstvo, iako se već govori o njihovoj "legalizaciji" s obzirom na veliku popularnost i činjenicu da ih se sve češće može vidjeti na cesti, te da sve više kompanija pokreće uslugu najma istih. Britanski zakonodavci i dalje nisu pronašli način kako da romobile uklope u svoje zakone, a dogodila se i prva pogibija – i to poprilično medijski popraćena.

Poznata britanska YouTuberica, TV voditeljica i fitness blogerica Emily Hartridge poginula je prošloga petka u jutarnjim satima u londonskoj četvrti Battersea, na kružnom toku Queen’s Circus. Prema pisanju britanskih medija, 35-godišnjakinju koja se vozila na električnom romobilu udario je kamion i usmrtio je na mjestu. Ova vijest kasnije je povezana sa smrću istaknute YouTuberice, a vijest o tragičnoj pogibiji javnosti je priopćena putem njezinog Instagram računa.

Queen’s Circus, Battersea, London
Queen’s Circus, Battersea, London

Opreza nikad dovoljno

Iako se za korištenje električnih romobila u svakom slučaju preporuča nositi barem sigurnosnu kacigu, za sada nije poznato je li Emily Hartridge imala bilo kakvu zaštitnu opremu. Činjenica koja se ističe jest da je sporni, 2015. godine obnovljeni, kružni tok u Londonu opasan i da je na njemu već bilo nesreća sa smrtnim posljedicama.

No, vijest o prvoj fatalnoj nesreći električnog romobila u ovoj zemlji, i kada se još uz to radi o pogibiji poznate medijske osobe, mogla bi ubrzati proces zakonskog reguliranja ovih vozila u Ujedinjenom Kraljevstvu.