Hrvatski startupaš u Silicijskoj dolini uhićen zbog prijevare

Renato Librić, osnivač startupa Bouxtie, uhićen je pod sumnjom da je krivotvorenjem potpisa ilegalno za sebe iz kompanije izvukao 130 tisuća dolara

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. lipnja 2018. u 20:40

Iz američkog ureda državnog odvjetnika u Kaliforniji prije nekoliko su dana objavili kako je hrvatski državljanin, a inače poduzetnik u Silicijskoj dolini, Renato Librić, uhićen prije nekoliko tjedana u tamošnjem Redwood Cityju. Razlog uhićenja je osnovana sumnja na organiziranje i provođenje prevarantskog pothvata. Libriću je potom uručena i optužnica u kojoj ga se tereti da je prijevaru izvršio krivotvorenjem potpisa.

Naime, ovaj je 39-godišnjak, kako piše američko Ministarstvo pravosuđa, kao dioničar i generalni direktor poduzeća Bouxtie Inc., registriranog u Delawareu, od kolovoza 2017. do veljače 2018, krivotvorio na službenim dokumentima potpis direktora jedne velike kompanije čije su dionice izlistane na burzi. Na tom je dokumentu lažno bila izražena namjera o preuzimanju tvrtke Bouxtie za čak 150 milijuna američkih dolara.

S ovim je lažiranim potpisom na dokumentu, te dodatnim krivotvorenim potpisima članova uprave svoje tvrtke, optuženi potom potencijalnim investitorima prezentirao Bouxtie. Od jedne je kompanije u Las Vegasu na temelju ovih dokumenata dobio i pozajmicu od 1,5 milijuna dolara, te im za taj iznos obećao manje od 4% dionica kompanije Bouxtie. Dio novca, oko 130 tisuća dolara, Librić je potom podigao s računa tvrtke, dok investitor nije dobio obećani im udio u njegovoj kompaniji.

U slučaju da bude proglašen krivim za prijevaru, ovom poduzetniku prijeti zatvorska kazna u trajanju čak do 20 godina.

Bouxtie se bavi izradom aplikacije FlexCard App, koja služi za lakšu kupovinu i darivanje poklon-kartica kod raznih trgovačkih lanaca. Librić je, inače, krajem 2016. godine za Forbes izjavio kako je njegova kompanija ukupno prikupila preko 4,5 milijuna dolara investicija od nekoliko fondova rizičnog kapitala, a i tada se hvalio kako je "na stolu" imao ponude za preuzimanje u vrijednosti 90 do 120 milijuna dolara.