Poznato je tko je hrvatski "haker" iz Zaprešića koji je prodavao trojance

Nakon što je objavljeno kako je hrvatska policija, na inicijativu FBI-ja i Europola, uhitila osumnjičenika za prodaju zloćudnog hakerskog softvera, sigurnosni stručnjak Brian Krebs došao je do dodatnih podataka

Sandro Vrbanus petak, 10. ožujka 2023. u 13:30

Ovoga tjedna policija je na području Zagrebačke županije uhitila osumnjičenika, za kojeg je, u suradnji s Interpolom i FBI-jem, zaključila da se bavio ilegalnom prodajom zloćudnih programa putem Interneta. Uhićeni je pritvoren na mjesec dana, a vrlo brzo pojavile su se i dodatne informacije o njemu i aktivnostima kojima se bavio, kao i ona – koliko je od svojeg "posla" zaradio.

Otkriven mogući identitet osumnjičenoga

Poznati sigurnosni stručnjak Brian Krebs na svojem je blogu tako objavio analizu, naslovljenu Tko stoji iza NetWire Remote Access Trojana?, dakle malwarea koji se distribuirao, među ostalim, i iz Hrvatske. Krebs je analizirao dostupne podatke o zaplijenjenoj domeni worldwiredlabs.com, njezine WHOIS i DNS zapise, pa ih doveo u vezu s drugom, ranije ugašenom domenom, printschoolmedia.org. Obje su domene, kaže, od 2012. godine koristile iste dedicirane servere, pa je logično zaključiti da ih je vodila ista osoba.

Daljnje "kopanje" po povijesnim DNS zapisima dovelo ga je i do vlasnika domena, njegove adrese na Gmailu i Yahoou, Skype kontakta, pa čak i Facebook računa, internetskog pseudonima (Dugidox) i ostalih zanimljivih detalja. Krebs je našeg "hakera" locirao u Hrvatskoj (u Zaprešiću), imenovao ga i objavio sve podatke kojih se domogao pretražujući baze, hakerske forume i ostale dostupne podatke.

A danas je i Jutarnji list objavio kako je zaista riječ o M. Ž., 40-godišnjaku rodom iz Sinja, uhićenome u Zaprešiću u svojem podstanarskom stanu, 8. ožujka. "…ostao je šokiran, ponašao se kao da ni sa čim nema veze", kažu, a objavili su i da je u trenutku uhićenja na računima imao čak "657.815 američkih dolara i 268.615 eura koji su mu se slijevali kroz godine s računa raznih mjenjačnica". Osim toga, kriminalisti predvođeni Službom kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije kod uhićenog su pronašli te zaplijenili "ogromnu količinu materijala", za koji se ne navodi detaljniji opis.

Prema odluci sutkinje istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici, osumnjičeni će cyber kriminalac provesti narednih 30 dana u pritvoru, zbog mogućeg utjecaja na istragu.

CSI Cyber: Zaprešić

Naši će se čitatelji vjerojatno sjetiti još jednog sličnog događaja. U travnju 2018. godine pisalo se kako je, također u Zaprešiću, uhićen 19-godišnji "haker" koji je vodio internetski servis Webstresser. On je također prodavao ilegalne digitalne usluge putem Interneta, a specijalizirao se bio za sustave za izvršavanje DDoS napada. I njega je javnosti bio razotkrio Brian Krebs, a tada je objavljeno i kako je on uspio pribaviti protupravnu imovinsku korist od gotovo 1,5 milijuna dolara.