Policija na području Zagrebačke županije uhitila hakera koji je prodavao trojance

Kriminalističko istraživanje, u sklopu kojeg je uhićen ovaj haker, rezultat je međunarodne policijske suradnje i zajedničkih napora u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta, na inicijativu SAD-a

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. ožujka 2023. u 21:16

Danas je na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije, pa čak i američkog Ministarstva pravosuđa, objavljeno kako je uspješno provedeno gašenje jedne internetske domene i uhićenje hakera koji ju je vodio – a ono što je nama posebno zanimljivo jest da je riječ o punoljetnom hrvatskom državljaninu s područja Zagrebačke županije.

U suradnji s FBI-jem i Europolom

On je, nakon kriminalističkog istraživanja, uhićen zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka, kažu iz MUP-a. Dalje pojašnjavaju kako je potvrđena osnovana sumnja da je osumnjičenik od 22. svibnja 2012. godine, kao administrator mrežne stranice www.worldwiredlabs.com distribuirao zlonamjerni računalni program RAT (eng. Remote Access Trojan) naziva NetWire, koji je namijenjen i korišten za počinjenje kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

Spomenuta domena istodobno je zaplijenjena, a na njoj stoji obavijest o tome, pod kojim su, među ostalima, potpisani Europol, FBI i hrvatski MUP. Nalog za zapljenu mrežne stranice odobrio je magistratski sudac SAD-a (United States Magistrate Judge).

Navedeni računalni program NetWire, namijenjen je i korišten za neopažen i neovlašten pristup računalima i pametnim telefonima oštećenih osoba, putem udaljene mrežne veze, koji počiniteljima omogućuje potpunu kontrolu nad računalima i pametnim telefonima, bez znanja oštećenih osoba.

Prodavao malware putem weba

Također je utvrđeno da je osumnjičenik navedeni program prodavao putem svoje mrežne stranice, po cijenama od 10 do 1.200 američkih dolara, ovisno na koji period je licenca za korištenje NetWirea bila ponuđena na prodaju (od mjesec dana na duže). Uhićeni je ostvarivao protupravnu imovinsku korist koja se još uvijek utvrđuje, poručuje MUP.

U nekim zlonamjernim kampanjama počinitelji su koristili NetWire (trojanac) za kibernetičke napade na zdravstvene i bankarske djelatnosti. Također je zabilježeno da je zlonamjerni softver koristila skupina prevaranata iz Afrike koji su koristili NetWire za preuzimanje daljinske kontrole nad zaraženim računalima.

Haker je pritvoren

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenik je 8. ožujka u večernjim satima predan policijskom pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njega podnijeta kaznena prijava. Ovo kriminalističko istraživanje rezultat je međunarodne policijske suradnje i zajedničkih napora u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta te je ostvareno u suradnji i koordinaciji s američkim FBI-jem (Terenski ured Los Angeles), Federalnom policije Australije, Kantonalnom policijom Zürich (Švicarska) te EUROPOL-om.

Hrvatska policija kaže i kako, u suradnji s partnerskim policijskim agencijama, nastavlja prikupljanje i analizu elektroničkih dokaza. Istragu u ovom slučaju pokrenuo je FBI još 2020. godine, nakon što su otkrili da je stranica worldwiredlabs.com jedini poznati online distributer zloćudnog programa NetWire.