Ruski tinejdžer završio u zatvoru zbog 'prakticiranja terorističkih aktivnosti' u Minecraftu

U pomalo bizarnom slučaju, tinejdžer je kažnjen zahvaljujući zakonu donesenom pod ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, po kojem i maloljetnici mogu završiti u zatvoru zbog optužbi za terorizam

Matej Markovinović nedjelja, 13. veljače 2022. u 20:32

Nikita Uvarov, 16-godišnjak iz Rusije, osuđen je na pet godina zatvora jer je navodno planirao „dići u zrak“ zgradu Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) u popularnom Minecraftu.

Naime, prema pisanju The Guardiana, Uvarov i još dvoje tinejdžera privedeni su u Kansku 2020. godine, jer su dijelili letke podrške Azatu Miftakhovu, moskovskom matematičaru i aktivistu, kojem se sudi za vandalizam.  

Mladići su, nadalje, stavili jedan od letaka na lokalnu zgradu FSB-a te su zbog toga uhićeni. Policija im je potom oduzela telefone, na kojima su pronašli planove o uništavanju zgrade FSB-a koju su izgradili u Minecraftu.

Neki istražitelji čak tvrde da su tinejdžeri također učili izrađivati improvizirane eksplozivne naprave i detonirali ih u napuštenim zgradama, a optuživalo ih se i za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji, što je naposljetku odbačeno zbog nedostatka dokaza.

Mladi je Uvarov jedini dobio kaznu zatvora, dok su njegova dva prijatelja dobili uvjetne kazne jer su surađivali s istražiteljima.

Ruske novine Novaya Gazeta objavile su da je Uvarov na sudu govorio o pritiscima vlasti tijekom istrage te je zanijekao da je planirao bilo što „dići u zrak“ navodeći da nije kriv. Dodao je i da će zatvorsku kaznu odslužiti čiste savjesti i dostojanstveno.

„Posljednji put na ovom sudu želim reći – ja nisam terorist“, rekao je osuđeni 16-godišnjak.