Snalažljivi "nigerijski princ" uspio na prijevarama zaraditi milijun dolara – iz zatvora

Nigerijske su vlasti objavile da su otkrile osuđenog kriminalca koji je, iz strogo čuvanog zatvora, prokrijumčarenim mobitelom uspio koordinirati mrežu prevaranata

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. studenog 2019. u 10:54

Osuđeni internetski prevarant Hope Olusegun Aroke u nigerijskom Lagosu trenutačno služi kaznu zatvora u trajanju od čak 24 godine koju je "zaradio" još 2015. kada je osuđen za prijevare. Sada je, pak, isti ovaj "nigerijski princ" uspio u zatvor visoke sigurnosti prokrijumčariti mobitel, te putem njega organizirati i koordinirati nove internetske prijevare.

Osim što je u zatvoru, suprotno propisima, imao mobitel, s njime je imao i pristup Internetu. Gotovo nevjerojatno, uz mobitel je imao i token za e-bankarstvo izdan na ime supruge, pa je mogao pristupati njezinom računu preko kojeg je obavljao svoje "poslove".

"Zaradio" milijun dolara iz zatvora

Hope Olusegun Aroke
Hope Olusegun Aroke

Aroke je nazvan "mastermindom" nedavno otkrivenog prevarantskog lanca koji je od raznih stranca uspio izvući čak oko milijun američkih dolara. To što je glavni čovjek bio iza zatvorskih rešetaka nije spriječilo njegove suradnike da rade po njegovim uputama, a svi oni sada su predmet istrage koja se bavi pranjem novca i prevarantskim radnjama.

Snalažljivost ovog prevaranta dokazuje i podatak kako je više puta iz zatvora, zbog nepoznatih zdravstvenih problema, odlazio u zatvorsku bolnicu. Odatle je, pak, odlazio u luksuzne hotele, susretao se sa suprugom i djecom i družio se s ljudima iz vanjskog svijeta – kao da je na slobodi.

Raširenost korupcije očito je u pozadini cijelog ovog poslovnog "poduhvata".