Domaći uređaj za utvrđivanje plodnih dana, me.mum, stigao na Indiegogo

Uređaj koji iz jedne kapi sline može analizirati hormone i predvidjeti idealno vrijeme za začeće, a korištenjem samo mobitela, predstavljen je na Idea Knockoutu i sada je spreman za tržište

Sandro Vrbanus subota, 22. svibnja 2021. u 06:00

Hrvatska je ovih dana dobila još jednog predstavnika na crowdfunding platformi Indiegogo. Riječ je o projektu prijenosnog uređaja za praćenje plodnih dana, me.mum, koji je prvi puta javnosti bio predstavljen na Bugovom natjecanju poslovnih ideja Idea Knockout u rujnu 2017. godine. Tada su osvojili drugo mjesto, a nakon toga posjetili su i CES, gdje su si sami financirali put u Las Vegas i izlagački štand na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike.

Praćenje plodnih dana mobitelom

Me.mum je inače projekt Hrvoja i Maje Bujas. Sami uređaj je maleni dodatak za pametni telefon koji služi jednostavnom i brzom otkrivanju plodnih dana u žena, samo pomoću optičke analize njihove sline. Uređaj se oslanja na strojno učenje, odnosno sustav izrađen samo za njega. Analizom uzorka sline putem kamere na mobitelu dobiva se hormonalni profil, a algoritmi prema njemu izračunavaju kada se žena nalazi u plodnim danima – tj. kada je najveća mogućnost začeća.

Trenutačno je točnost predviđanja plodnih dana kod ovog uređaja oko 70%, a cilj je unaprjeđenjem algoritama doći do 95%. Jednokratni testovi dostupni na tržištu ističu efikasnost od 80%, a me.mum se može koristiti neograničen broj puta.

Popratna mobilna aplikacija koja provodi analizu razvijena je za Android i iOS, a osim što analizom luteinizirajućeg hormona predviđa plodne dane, može poslužiti i za praćenje menstrualnog ciklusa.

Uređaj je finaliziran nakon četiri godine razvoja i dva ranija prototipa
Uređaj je finaliziran nakon četiri godine razvoja i dva ranija prototipa

Putem crowdfunding platforme Indiegogo me.mum se trenutačno može naručiti po cijeni od 39 eura, što je značajno niže od planirane prodajne cijene (119 eura). Ovom kampanjom autori projekta žele prikupiti nešto preko 52.000 kuna, a kampanja traje još četiri tjedna.

Svi koji na ovaj način rezerviraju svoj me.mum, trebali bi ga dobiti već tijekom srpnja.