Nadzorna kamera koja neželjene posjetitelje gađa paintball kuglicama

Iako opis zvuči kao da je riječ o šali, čini se da ipak nije. Slovenski startup osmislio je nadzornu kameru koja sigurnost doma jamči pasivno, snimajući okolinu, ali i aktivno – ispucavanjem projektila u uljeze

Sandro Vrbanus petak, 12. travnja 2024. u 16:24

Sigurnosne nadzorne kamere prodaju se u mnogim oblicima, kao fiksne ili pokretne, s automatskom detekcijom pokreta i osoba ili životinja, mogućnostima noćnog rada, nadzora na daljinu i sličnim funkcijama – no, niti jedna nema ono što će uskoro kupcima ponuditi kamera o kojoj danas pišemo. Uz pasivnu sigurnost doma, ostvarenu putem snimanja i prijenosa uživo s nadzorne kamere izravno na mobitel vlasnika, nova kamera u sebi će imati ugrađen i sustav aktivne sigurnosti. Pokaže li se potreba, ova će videokamera u uljeze moći ispaliti – paintball kuglice.

Slovenski izum

Iako je 1. travnja bio nedavno, ovdje nije riječ o proizvodu izmišljenome kako bi se netko našalio. Naprotiv, riječ je o sasvim ozbiljnom projektu slovenskog startupa PaintCam. Oni će na crowdfunding platformi Kickstarter 23. travnja predstaviti svoju nadzornu kameru Eve, kao prvi u svijetu sigurnosni sustav za praćenje i čuvanje doma, koji je u stanju ispucavati na neželjene goste paintball kuglice.

Riječ je, kažu Slovenci, o "revolucionarnom rješenju" koje uz pomoć umjetne inteligencije prepoznaje ljude i životinje, a tehnologijom prepoznavanja lica može razlučiti tko je domaćin i "siguran" prolaznik njezinim vidnim poljem, a tko je pak uljez. U potonje se, na zahtjev vlasnika, može ispaliti označivačka municija poznata iz paintballa. U kuglicama, kažu, može biti boja, ali i, za one željne dodatne sigurnosti – plin suzavac.

Kamera dolazi u tri izvedbe, Eve, Eve+ i Eve Pro, koje se razlikuju po svojim mogućnostima prepoznavanja i aktivnog praćenja lica i/ili životinja, no sve imaju ugrađeni paintball marker. Kuglice se iz kućišta kamere ispaljuju nakon zvučnog upozorenja (emitira se glasovna poruka o tome da je potrebno udaljiti se s imanja) kao i posljednjeg upozorenja u vizualnom obliku, odaslanog korištenjem crvene laserske zrake prema meti. Nakon toga, ne udalji li se, lopovu ili drugom neželjenom gostu iz kamere stiže – hitac.

Cijena ovog čudnovatog proizvoda bit će objavljena prilikom pokretanja crowdfunding kampanje, dakle, kroz desetak dana.