Appleov novi Mac Pro ipak ne može zamijeniti ribež za sir

Početkom lipnja predstavljena nova generacija Appleove radne stanice dizajnom je mnoge odmah asocirala na ribež. Jedan YouTuber ispitao je ima li u tome istine

Sandro Vrbanus srijeda, 26. lipnja 2019. u 06:00

Kada je, početkom mjeseca, Apple predstavio novi Mac Pro, mnogi su internetski komentatori odmah krenuli sa šalama na račun njegovog izgleda. Ismijavali su dizajn prednje maske nove radne stanice koja je izrađena kako bi se unutrašnjost bolje hladila, a smatraju da izgleda kao – ribež za sir.

Trenutačno na Appleovim stranicama stoji da će se Mac Pro moći kupiti tek ove jeseni. Nekima je očito to predugo vrijeme za čekanje – a na "goruće pitanje" o izvedivosti ribanja sira na prednjoj stranici kućišta ovog računala treba odgovoriti što prije.

Mac Pro nije opravdao svoj nadimak "ribež za sir"

Posla se uhvatio Winston Moy, maker, avanturist, i entuzijast koji na raspolaganju ima nekoliko CNC strojeva s kojima se često "igra", a rezultate svojih eksperimenata objavljuje u obliku videa na YouTubeu. Uvidjevši potrebu da se na Macu pokuša preko rižota naribati malo Pecorina Romana, odmah se bacio na posao.

U tri je dimenzije izmodelirao dio prednje stranice Maca Pro, velik otprilike kao ručni ribež, te isti CNC-om izglodao iz komada aluminija. Sve je završno obradio pjeskarenjem i anodiziranjem, nabavio nešto tvrdog sira i – razočarao se.

Replika Maca Pro nije mu, vidjet ćete u videu, dala sjajne rezultate, pa joj je ubrzo pronašao novu svrhu. Da ne spoilamo dalje, 7-minutni video svakako je vrijedan gledanja svakome tko se razumije u računala, 3D modeliranje, CNC obradu, ili možda samo u sir. U svakom slučaju, zanimljivo.