Font koji dočarava klimatsku krizu

Finska novinska kuća izradila je računalni font koji dolazi u šest različitih varijanti, svaka od kojih ima namjeru prikazati jednu fazu u globalnom zatopljenju kroz postupno "topljenje" slova

Sandro Vrbanus srijeda, 17. veljače 2021. u 11:53

Vizualiziranje klimatskih promjena u javnosti se najčešće čini kroz prikaz nestajanja polarnog leda, razne fotografije i animacije Arktika i Antarktika te kroz grafikone koji prikazuju prosječne temperature izmjerene na Zemlji. No, u finskoj novinskoj kući Helsingin Sanomat imali su ideju da bi klimatsku krizu mogli naglasiti i kroz tipografiju – pa će tako ubuduće, kada budu pisali o katastrofalnim klimatskim promjenama, koristiti novi font koji su njihovi dizajneri izradili.

Tipografija sa znanstvenom podlogom

Font je nazvan Climate Crisis i dolazi u šest inačica različitih debljina verzala. Svaka od njih predstavlja jednu fazu u nestajanju arktičkog leda, od 1979. pa sve do procijenjenog stanja 2050. godine. Težine fonta usklađene su sa znanstvenim podacima finskog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu i njihovim satelitskim mjerenjima.

Kako bi proširili svijest o klimatskoj krizi i izvan Finske, ova je novina svoj font dala na besplatno korištenje svima koji to žele. Sve varijante Climate Crisis fonta dostupne su za preuzimanje putem posebne stranice koja donosi detalje o njemu. Autori kažu da je osnovna namjera bila pomoći urednicima i dizajnerima u vizualizaciji klimatskih promjena i da se font može koristiti za naglašavanje hitnosti koju ta situacija predstavlja. U svojim izdanjima Helsingin Sanomat već ga na taj način koristi.

Već u prvim danima nakon predstavljanja ovog fonta, u izdavačkoj su kući zabilježili velik interes izdavača i dizajnera iz cijelog svijeta, pa čak najavljuju i njegovu inačicu na ruskoj ćirilici.