Zarobljeni metan s Arktika počeo odlaziti u atmosferu

Događaj koji bi mogao označiti početak nezaustavljivog procesa ubrzavanja klimatskih promjena zabilježen je u Laptevskom moru na Arktiku, potvrdio je međunarodni tim znanstvenika

Sandro Vrbanus subota, 31. listopada 2020. u 17:12

Znanstvenici su nedavno primijetili da su se velike smrznute zalihe metana u Arktičkom oceanu počele topiti. To je uzrokovano topljenjem arktičkog leda, a dovodi do ispuštanja velike količine ovog stakleničkog plina u atmosferu – pa se tako pokreće začarani krug koji dodatno pogoršava stanje s klimatskim promjenama.

Znanstvenici iz Rusije i Švedske, koji istražuju Arktik brodom Akademik Keldiš, potvrdili su je da je do otpuštanja metana došlo u blizini istočne sibirske obale. Primijetili su mjehuriće metana na površini oceana te izmjerili da je razina ovog plina pri površini četiri do osam puta viša od očekivane.

Probudili smo diva

Visoke razine metana otkrivene su na dubini od oko 350 metara otkrivene su u Laptevskom moru, a njihovo otpuštanje jedan je od prvih znakova da bi se mogao probuditi "uspavani div" Arktika. Tako znanstvenici nazivaju naslage smrznutog metana zarobljenog u ledu Arktika, za čije je "buđenje" procijenjeno da bi moglo imati značajan doprinos globalnom zatopljenju. Posebno zabrinjava činjenica da je metan kao staklenički plin 80 puta štetniji od ugljikovog dioksida.

Američki geološki zavod (United States Geological Survey) metanske naslage u Arktiku navodi kao jednu od najozbiljnijih faktora koji mogu dovesti do naglih klimatskih promjena na Zemlji. Za sada, kažu znanstvenici, vjerojatno neće biti značajnog utjecaja na globalno zatopljenje, ali činjenica je da je proces otpuštanja metana iz Arktika pokrenut, te da će se vrlo vjerojatno nastaviti. Isto tako nastavljaju se i njihova istraživanja koja će rezultirati objavom znanstvene studije o ovoj pojavi.

Područje Arktika, pogotovo Sibira, ove je godine značajnije pogođeno globalnim zatopljenjem pa je prosječna temperatura od siječnja do lipnja ove godine tamo bila čak 5°C viša od prosječne, a zimsko obnavljanje leda još uvijek nije započelo.