Microsoft osmislio potpuno drugačiju kabinu za hibridni rad

Rad od kuće ili u uredu značajno se promijenio s pandemijom, a upravo nagrađeni dizajn Microsoftove kabine Flowspace Pod pokazuje kako bi radno mjesto moglo izgledati u budućnosti

Sandro Vrbanus utorak, 7. prosinca 2021. u 13:26

Na stranicama poznatih dizajnerskih nagrada Red Dot objavljen je nagrađeni koncept osmišljen unutar Microsoft Office Envisioning Teama. Kao što i samo ime tima kaže, oni su se bavili osmišljavanjem novog oblika ureda za hibridni rad u uvjetima "novog normalnog", kombinacije rada od kuće i u uredu, u timu i pojedinačno. Svoj uradak nazvali su Flowspace Pod.

Radno mjesto za novo normalno

Rješenje koje su osmislili vidljivo je na slikama i videu unutar ovog teksta, a Red Dot ga opisuje ovim riječima: "Microsoft Flowspace Pod je vizija novog normalnog, utočište za bolju usredotočenost i koncentrirani rad na hibridnim radnim mjestima s visokom razinom suradnje, u kojima vrijeme samostalnog rada postaje sve dragocjenije".

Privatna kabina ili kapsula Flowspace Pod poluzatvorena je, tako da radniku unutar nje omogućava dojam djelomične privatnosti, poput onoga u standardnom uredskom "cubicleu", a opet je dovoljno otvorena kako bi poticala suradnju i komunikaciju. Ovo bi se rješenje moglo primijeniti u većim uredima, kućama, ili pak za postavljanje na javnim mjestima, kao što su zračne luke ili co-working prostori u kojima bi se ovakve kapsule mogle unajmljivati prema potrebi.

Unutar kabine nalaze se tipični radni stol i stolac, ambijentalna rasvjeta, a radnim prostorom dominira veliki zaslon – nešto poput ugaslog projekta Surface Studio – koji se može koristiti kao računalni monitor, televizor, ili pak nagnuta interaktivna površina osjetljiva na dodir. U bočne strane kapsule ugrađeni su zvučnici, dok je stražnji zid opcija. Drugim riječima kapsula se može koristiti i bez njega, kao potpuno otvoreni radni terminal.

Anketa Glasanje do 14.12.2021. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: