3D ispisivanje oružja postaje legalno u SAD-u

Sudska presuda od prošloga tjedna znači kako će Amerikanci od 1. kolovoza smjeti sasvim legalno razmjenjivati 3D nacrte za oružje i sami ga izrađivati

Sandro Vrbanus utorak, 24. srpnja 2018. u 06:00

Priča o oružju ispisanom putem 3D printera započinje prije pet godina, kada je izvjesni Cody Wilson izradio nacrte za 3D ispis pištolja, te u konačnici uspješno iz tako izrađenog komada oružja ispalio prvi metak. Za izradu pištolja Liberator Wilson je iskoristio tek dva metalna dijela – udarnu iglu (čavao), te jedan dodatni dio koji bi aktivirao detektore metala, ali koji, očito, nije nužan za funkcioniranje pištolja.

Nakon toga cijeli je slučaj 2015. godine završio na sudu jer je autor svoje nacrte postavio na Internet, te dobio naredbu da ih ukloni iz javne domene. I sada, nakon tri godine sudovanja, slučaj je zaključen protekloga petka nagodbom – Wilson je dobio pravo svoje 3D nacrte za pištolj staviti na raspolaganje javnosti, a Ministarstvo pravosuđa pristalo je i pokriti troškove sudskog postupka. Pravo na objavu ovih nacrta protumačeno je kao pravo na slobodu izražavanja, koja je u SAD-u zajamčena Prvim amandmanom Ustava.

Najnovija presuda može se u američkom pravosuđu iskoristiti kao presedan, tj. prema njoj sada će u SAD-u, od 1. kolovoza, biti potpuno legalno izraditi, dijeliti, preuzimati i koristiti nacrte za izradu oružja u "domaćoj radinosti" putem 3D pisača. Time bi i osobe kojima zakon priječi kupnju oružja mogle doći do njega, što vjerojatno neće pomoći SAD-u da se makne s vrha ljestvice zemalja s najviše masovnih pucnjava na svijetu.