5G mobilne mreže ometaju rad meteoroloških satelita

Američka ratna mornarica zatražila je od agencije FCC da privremeno stopira dodjelu licenci za 24 GHz frekvencijski pojas koji se koristi za 5G mreže zbog interferencije s meteorološkim satelitima

Matija Pavlić četvrtak, 16. svibnja 2019. u 13:38

Američka ratna mornarica u svojem internom memorandumu upozorava na opasnost 5G mobilnih mreža koje potencijalno mogu negativno utjecati na meteorološke satelite.

Kritični stav prema 5G mobilnim mreža pokazali su i neki američki senatori koji su od regulatorne agencije FCC zatražili na zaustavi postupak dodjeljivanja novih licenci za frekvencijske pojaseve telekomunikacijskim operaterima dok se ne riješi problem interferencije s meteorološkim satelitima.

Prije spomenuti memorandum citira studije koje su provele američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) i Američka svemirska agencija NASA, a u kojima se spominju interferencije iz 24 GHz frekvencijskog pojasa koje utječu na meteorološke satelite (nalaze se na frekvencijama od 23,6 do 24 GHz).

Kako bi se riješio problem "out-of-band" interferencije preporuča se promjena "bleed-over" graničnih vrijednosti s -20 dB na -57 dB. Specifično se od FCC-a traži da se stopira dodjeljivanje dozvola za 24 GHz frekvencijski pojas dok se ne provede ova promjena.