Amerikanci navalili na nacrte za 3D ispis pištolja, pa ubrzo stigla sudska zabrana

Nakon što je ovoga tjedna u SAD-u postalo legalno dijeliti nacrte za 3D ispis oružja, reagiralo je devet saveznih država, pa i federalni sud

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. kolovoza 2018. u 13:00

Prije nešto više od tjedan dana, slijedom presude u korist kompanije Defense Distributed, u SAD-u je postalo sasvim legalno putem Interneta razmjenjivati nacrte za 3D ispis oružja koje svatko može ispisati u "kućnoj radinosti". Ovakav rasplet događaja očito je oduševio Amerikance. Naime, kompanija Defense Distributed već je prošlo tjedan svoje nacrte za 3D ispis pištolja i pušaka stavila na Internet, iako je presuda na snagu trebala stupiti tek ove srijede, 1. kolovoza.

U međuvremenu je, tijekom samo nekoliko dana, preko 10 tisuća ljudi nacrte za izradu oružja preuzelo s njihovih stranica, da bi nedugo prije "legalizacije" došlo do novog zapleta. Devet je saveznih država SAD-a putem javnih tužitelja početkom ovoga tjedna zatražilo od federalnog suda da se ova praksa zabrani – što je se u utorak i dogodilo.

Svoju je odluku okružni sudac u Seattleu Robert Lasnik pojasnio činjenicom da "zbog načina na koji se ovakvo oružje izrađuje može doći do nepopravljive štete". 3D pisači danas se nalaze u knjižnicama, fakultetima i ostalim javnim mjestima, te je stoga zaključeno da je "demokratizacija" proizvodnje oružja iznimno opasna. Federalni je sud potvrdio ovu zabranu.

Oko ovog se slučaja na Twitteru oglasio i američki predsjednik Donald Trump. Napisao je kako razmatra "prodaju 3D plastičnog oružja" (što je netočan opis, jer se radi tek o dijeljenju nacrta za iste), kao i da je u razgovoru s udrugom koja promiče pravo na upotrebu oružja NRA zaključio da to nema smisla. NRA je inače i vođa snažnog lobija u korist proizvođača oružja koja obilato sponzorira Republikansku stranku SAD-a.

Kako bilo, u SAD-u je slobodna distribucija nacrta za "uradi-sam" 3D ispisano oružje ponovno izvan zakona.