Amerikanci su sve češće u lovu na "narko podmornice"

Mornarica i Obalna straža SAD-a brodovima, podmornicama i letjelicama lovi posebno izrađene podmornice kojima karteli iz Južne Amerike pokušavaju prokrijumčariti narkotike

Sandro Vrbanus subota, 13. lipnja 2020. u 23:02

Tijekom svibnja grane američkih Oružanih snaga, Mornarica i Obalna straža, zabilježile su nekoliko slučajeva krijumčarenja narkotika putem mora. U samo četiri dana uhvaćena su tako tri različita plovila, nalik na podmornice, od kojih je jedna prikazana i na naslovnoj fotografiji, pune droge koja je putovala iz Južne Amerike prema SAD-u.

Ove podmornice (ili bolje rečeno polupodmornice) dizajnirane su tako da imaju vrlo nizak profil, što ih čini teško uočljivima na moru. Sumnja se da su ih posebno za svrhe krijumčarenja izradili narko karteli, te da njima dostavljaju svoje "proizvode" u Srednju Ameriku i na Karibe. Tamo se droga prepakirava u manje pakete i distribuira dalje u SAD, Srednju Ameriku. Čini se, također, da na ovaj način kokain stiže i u Europu. Jedno slično plovilo pronađeno je, naime, napušteno u blizini španjolske obale krajem prošle godine.

Teško uhvatljivi

Jedna ovakva "narko podmornica" može nositi teret vrijedan i do 100 milijuna dolara, težak i do 2 tone. Neovisni analitičari kažu da, unatoč velikim naporima i tehnologiji za otkrivanje ovakvih plovila, njih 85-95% prođe neopaženo, odnosno da nadležne vojne grane uspiju otkriti i presresti njih najviše 15-ak posto.

Na ovom plovilu, presretnutome 2. lipnja, nalazilo se 2 tone kokaina
Na ovom plovilu, presretnutome 2. lipnja, nalazilo se 2 tone kokaina

Za ovaj posao u SAD-u se koriste razaračima, helikopterima, bojnim brodovima, patrolnim brodovima Obalne straže, izviđačkim zrakoplovima i dronovima – drugim riječima, svim raspoloživim sredstvima.

Južno zapovjedništvo američke vojske (U.S. Southern Command) rat protiv narkomafije s podmornicama aktivnije je počelo voditi početkom travnja, kada je takva naredba stigla izravno od vlasti SAD-a, a u sklopu inicijative kojoj je cilj borba protiv distribucije narkotika.