Amerikanci žele privatizirati Međunarodnu svemirsku postaju

Nakon isteka predviđenog vremena financiranja, 2024. godine, SAD planiraju predati ISS u privatne ruke

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. veljače 2018. u 14:50

Privatizacija svemirske tehnologije i općenito industrije letova u svemir i lansiranja satelita sve više uzima maha, a prelaskom iz državnih u privatne ruke čini se da je i napredak vidljiviji. Samo u posljednja dva mjeseca svjedočili smo nekolicini uspješnih lansiranja u izvedbi kompanija SpaceX, Blue Origin i Rocket Lab, a sve je kulminiralo prošlotjednim lansiranjem Falcona Heavy.

Sada se iz izvora bliskih NASA-i doznaje da Trumpova administracija ima plan kojim bi se i Međunarodna svemirska postaja predala u privatne ruke. Naime, 2014. godine Obamina je vlada produljila razdoblje financiranja ISS-a do 2024. godine i za to osigurala sredstva u proračunu, a sadašnja vlast SAD-a nema afiniteta nakon tog roka financirati znanstvene projekte koji se tamo odvijaju.

Prema dokumentima iz NASA-e nakon 2024. godine Međunarodna svemirska postaja mogla bi ostati bez financijske potpore države i bila bi predana u privatne ruke. U svemirskoj agenciji stoga planiraju u narednih sedam godina osnovati niz međunarodnih partnerstava s privatnim kompanijama kako bi osigurali da ljudi i dalje ostanu u orbiti, kažu iz NASA-e.

Političari u kongresu s obje strane političkog spektra protive se ovoj ideji jer je "glupo napustiti projekt u koji je uloženo 100 milijardi dolara i koji još može koristiti u budućnosti". Rezanje troškova podržavaju, a spominje se i mogućnost javno-privatnog partnerstva oko ISS-a. Potpuna privatizacija nemoguća je jer i druge zemlje sudjeluju u radu postaje i povezanim znanstvenim projektima. Kako bilo, više detalja trebalo bi biti objavljeno u narednim danima kada krenu pregovori o dijelu federalnog proračuna koji uključuje i NASA-u.