Apple će preuzimanjem Voysisa Siri učiniti pametnijom

Apple će preuzeti startup tvrtku Voysis koja se bavi optimizacijom performansi virtualnih asistenata u smislu prepoznavanja glasovnih naredbi korisnika kako bi poboljšala performanse Siri asistentice

Matija Pavlić subota, 4. travnja 2020. u 19:30

Bloomberg je potvrdio kako će Apple preuzeti Voysis, irsku startup tvrtku koja se specijalizirala na području umjetne inteligencije. Konkretno, bave se optimizacijom virtualnih asistenata u razumijevanju glasovnih naredbi korisnika, a do akvizicije su radili na projektu integracije virtualnih asistenata u aplikacije za kupovinu.

Na sad ugasloj stranici irske tvrtke prije gašenja spominjalo se kako njihova tehnologija (koju su klijentima nudili za integraciju u njihove aplikacije ili virtualne asistente) temelji na pretraživanju proizvoda na osnovu fraza kao što su "Trebam novi LED TV", kojoj se može pridružiti i dodatna fraza kao što je "Moj budžet je 1000 eura".

Ističe se i optimizacija ove tehnologije koja u memoriji zauzima samo 25 MB prostora što ju čini idealnom za uporabu na mobilnim uređajima. Tvrtka iz Cupertina potvrdila je akviziciju ističući kako s vremena na vrijeme kupuju manje tvrtke no kako svoje namjere i planove nemaju namjeru podijeliti s javnošću.

Ipak namjera Applea je vjerojatno učiniti njihovu virtualnu asistenticu Siri što pametnijom, a po mogućnosti ponuditi tehnologiju developerima trećih strana kako bi se poboljšala integracija aplikacija i Siri asistentice.