Baterija s ISS-a pala je prošloga mjeseca na kuću u SAD-u, potvrdila je NASA

Jedan je vlasnik kuće s Floride prošloga mjeseca doživio neobičan slučaj, kada mu je oveći komad spaljenog metala pao na posjed. Istraga je pokazala da se radi o bateriji s ISS-a

Sandro Vrbanus utorak, 16. travnja 2024. u 20:45
📷 NASA
NASA

Jedna je kuća u američkom mjestu Naples (savezna država Florida) prošloga mjeseca dobila neočekivanog "posjetitelja" – na nju je s neba pao nepoznati metalni objekt. Dogodilo se to 8. ožujka, a nakon toga vlasnik kuće je cijeli slučaj prijavio, pa su nešto kasnije NASA-ini stručnjaci došli na mjesto događaja i pokupili navedeni predmet. Špekuliralo se tada da je riječ o dijelu zrakoplova ili neke svemirske sonde, a istraga u NASA-i dovršena je ovoga tjedna.

Zamjena baterije kao uzrok

Prema objavljenim informacijama, metalni objekt, koji je pao na tu kuću došao je iz svemira, točnije iz Zemljine orbite. Identificiran je kao nikal-metal-hidridna baterija, odbačena s Međunarodne svemirske postaje prije tri godine. NASA piše da je tada obavljena zamjena baterijskog kompleta na vanjskoj strani postaje, stare baterije dobile su litij-ionsku zamjenu, a one su zapakirane i otpuštene robotskom rukom Canadarm2 u slobodnu orbitu.

Baterijski članak načinjen je od slitine nikla i kroma, teži oko 700 grama, dug je 10 te promjera 4 centimetra 📷 NASA
Baterijski članak načinjen je od slitine nikla i kroma, teži oko 700 grama, dug je 10 te promjera 4 centimetra NASA

Plan je bio da tako složen paket na siguran način izgori pri ulasku u atmosferu nakon dvije do četiri godine, no ipak je nešto pošlo po zlu, pa je jedan baterijski članak preživio vatreno deorbitiranje. Ukupna masa odbačenog paketa s baterijama bila je oko 2,6 tona (fotografija trenutka ispuštanja, snimljena 11. ožujka 2021. godine, vidljiva je uz ovu vijest). Za sada nije poznato je li baterija s Floride jedini dio koji pritom nije izgorio.

NASA najavljuje da će timovi Međunarodne svemirske postaje provesti dodatnu analizu procedure odbacivanja palete rabljenih baterija s postaje i putanju njezinog deorbitiranja, kako bi utvrdili razloge za nepotpuno izgaranje tereta. Isto tako će, prema potrebi, prilagodili svoje modele koji izračunavaju način izgaranja predmeta u atmosferi. Takvi modeli zahtijevaju vrlo detaljne ulazne parametre i redovito se njima ažuriraju, kad god se na Zemlji pronađe dio neizgorenog svemirskog otpada.

Alejandro Otero, vlasnik pogođene kuće, objavio je prošloga mjeseca da mu je svemirski otpad probio dva kata kuće i umalo pogodio sina. Srećom, osim materijalne štete, većih posljedica nije bilo.