BFS 2019: Odlaze li developeri ili ostaju?

Prvi panel današnjeg BFS-a bavi se developerskom zajednicom u Hrvatskoj i neizbježnim pitanjem: ostati u Hrvatskoj ili sreću potražiti u inozemstvu

Sandro Vrbanus petak, 8. veljače 2019. u 12:27

Egzodus developera iz Hrvatske neizbježna je tema u društvu, o kojoj danas govore Alan Sumina iz Nanobita, Viktor Olujić iz Asseca, Sven Marušić iz Spana i student Matej Rajčić iz udruge programera DUMP, uz moderatora Dragana Petrica.

Kao prvi razlog zbog kojeg programeri odlaze iz developerskih kompanija jest potraga za manjim poreznim opterećenjem. Primijećen je velik broj onih koji se osamostaljuju, otvaraju paušalne obrte te kao developeri rade za klijente izvan Hrvatske, iskorištavajući tako sve što im država po pitanju manjih poreza može ponuditi. Istovremeno domaćim su kompanijama "skupi" zbog visokih davanja na redovnu plaću, dok na ovaj način mogu zaraditi više.

Osim novca, kao glavni motivi odlaska u inozemstvo ističu se oni vezani uz napredovanje, odnosno prilike koje se pružaju, a kakve se u Hrvatskoj ne mogu pronaći. No, u Nanobitu i ostalim developerskim kompanijama nerijetko istim načinom privlače i ljude iz inozemstva da se dosele u Hrvatsku, pa u eri migracija one idu u svim smjerovima.

Hrvatska takve privlači kvalitetom života i mogućnošću rada na "svjetskim" projektima, ali se kao problem često pojavljuje činjenica da obitelji programera ovdje teže pronalaze posao. Nije rijetkost niti da developeri okušaju sreću "vani", ali se zbog svoje obitelji ipak u konačnici nakon nekoliko godina vrate – pa ne bi bilo neobično da se kroz koju godinu vrati i generacija koja je tek otišla.

O svojim iskustvima s ljudima, hrvatskim mentalitetom i zaposlenicima nešto detaljnije su nas upoznali panelisti koji svakodnevno s njima rade. Svijet, kažu, postaje globalno selo i danas gotovo da nije važno radi li netko u domaćoj ili inozemnoj kompaniji, gdje živi i na kakvim projektima sudjeluje – gotovo uvijek riječ je o internacionalnom okruženju, multinacionalnim i multikulturalnim timovima, a razgovara se na više svjetskih jezika. Putovanja su također česta i neizbježna, pa nije nužno da se iz Hrvatske iseli kako bi se uživale prednosti kojima se diče razne svjetske kompanije.

Kada bi imali tri minute s predsjednikom Vlade RH, koji bi im mogao ispuniti bilo koju želju – što biste zaželjeli? – pitao je Petric sugovornike. Ljudi, poznato je, odlaze iz Hrvatske ne samo zbog posla i novca nego i zbog politike i općenito loše atmosfere u društvu. Od političara ne treba očekivati da nam pomognu i stvaraju radna mjesta, rekao je Alan Sumina, koji smatra da se od svega negativnoga, poput politike, treba odmaknuti. "Meni kao studentu je dobro", rekao je Matej Rajčić, koji se očito politikom pretjerano ne zamara.