BFS 2021: Kad poduzetnici dignu glas

U posebnom intervjuu Dražen Oreščanin iz UGP-a govorio je o ciljevima udruge koja je spasila tisuće radnih mjesta i kontinuirano stavlja pritisak na vladajuće da rade na korist građana i poduzetnika

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. veljače 2021. u 17:58

Prokletstvo covida nije samo njegova patogena nepredvidivost, već i ona vezana uz budućnost pojedinaca, društva, čitavih industrija, pa i našeg Bug Future Showa! Predsjednika Udruge Glas poduzetnika Hrvoja Bujasa tako je virus zaskočio taman dan prije BFS-a, no izvršnog direktora nije. Tako je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika dao je intervju uživo, a s njim je razgovarao Dragan Petric.

Oreščanin je ispričao kako je UGP nastao s početkom prvih antikorona mjera, iz neformalnih druženja i kroz povezivanje manje grupe poduzetnika. Od tada do danas procjenjuju da su svojim aktivnostima i pritiscima na Vladu spasili brojna radna mjesta, a možda i bitnije je što su pokrenuli određeni broj ljudi da se društveno aktiviraju i traže promjene. Njihove akcije kulminirale su jučerašnjim prosvjedom u Zagrebu.

Borba UGP-a za pravednije mjere i, u posljednje vrijeme, ukidanje obvezne članarine u HGK fokusirane su na "slabe točke" vladajućih i one gdje vodstvo udruge smatra da mogu imati najveći učinak. Osim toga, udruga se bori za digitalizaciju usluga i javne uprave, po uzoru na Estoniju. Taj bi proces smanjio potrebu za velikim brojem zaposlenih u državnim institucijama, a putem tehnologije se njihovi zadaci mogu efikasnije obavljati. Samim time država će kroz vrijeme imati manje zaposlenika, moći će smanjivati poreze te će više novca ostajati u gospodarstvu.