Bill Gates će financirati sedam projekata potencijalnog cjepiva za COVID-19

Istodobnim razvojem više potencijalnih cjepiva želi se postići da barem jedno ili dva od njih uspiju, a Gates je spreman u ovom projektu "baciti" više milijardi dolara na neuspješne projekte

Sandro Vrbanus subota, 4. travnja 2020. u 14:21

Gostujući u inače humorističnoj emisiji The Daily Show na Comedy Centralu Bill Gates je govorio o najaktualnijoj temi – zarazi koronavirusom i borbi protiv nje. Ovo, dakako, nije prvi istup suosnivača Microsofta na ovu temu. Prije nekoliko dana prenijeli smo njegov plan za "spašavanje" Sjedinjenih Američkih Država od katastrofalnih posljedica eksponencijalnog širenja zaraze. Gates je također kroz svoju humanitarnu zakladu, koja ima veliko iskustvo u borbi protiv zaraznih bolesti, već donirao 100 milijuna dolara za borbu protiv širenja bolesti COVID-19.

Kada je voditelj Trevor Noah ustvrdio da novac ne može sam po sebi riješiti probleme u kojima smo se našli, Gates je objasnio u kojem će smjeru ići njihovi daljnji napori. On je spreman već sada financirati sedam potencijalnih smjerova u kojima bi se razvoj cjepiva mogao kretati. Odabrat će one projekte koji najviše obećavaju i istodobno im omogućiti izgradnju tvornica i pokretanje istraživanja.

Potratiti milijarde dolara u ovom slučaju je isplativo

Cilj ovog velikog pothvata bit će da se cjepivo pronađe u što je moguće kraćem roku, paralelnim radom na više mogućih ishoda. Gates kaže da je to daleko bolje nego da se ovi pokušaji izvode jedan za drugim, pa se tek onda grade tvornice, jer se na ovaj način štedi vrijeme. Ne smeta ga, kaže, što će pritom samo jedan ili dva projekta izroditi kvalitetna rješenja te što će na ostale biti "bačene" doslovno milijarde dolara.

Nekoliko milijardi koje bi na ovaj način bile izgubljene značajno su manje od bilijuna dolara koje će ekonomija izgubiti zbog utjecaja pandemije – ulaganje je, dakle, prema Gatesu isplativo. I dalje je najoptimističnija procjena vremena za izradu prvih cjepiva za COVID-19 postavljena na otprilike 18 mjeseci.

Cijeli Gatesov intervju za The Daily Show možete pogledati ispod ovog teksta.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


Bookshelf stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE1 ACTIVE

2 x 50W s integriranim A/B pojačalom, čista keramičko aluminijska konus tehnologija, WDT valovod za poboljšanu pokrivenost prostorija, podesivi bas i visoki tonovi, 40Hz-25kHz.

9.899 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnici

KEF LSX

Apple Airplay 2, Spotify Connect, Tidal, DLNA, Wi-Fi, Bluetooth, KEF Control aplikacija, Uni-Q driveri, 48kHz/24bit, 59Hz - 28kHz .

8.999 kn Kupi