Bill Gates ima plan za borbu protiv pandemije

SAD su zakašnjelom reakcijom na širenje koronavirusa ugrozile živote mnogih građana, no suosnivač Microsofta i filantrop Bill Gates smatra da još nije kasno za spriječiti crni scenarij

Sandro Vrbanus srijeda, 1. travnja 2020. u 17:00

Stručnjaci diljem svijeta slažu se u ocjeni da su Sjedinjene Američke Države sporo i neadekvatno reagirale na širenje pandemije koronavirusa početkom ove godine. Iako su imali sve potrebne informacije, vlasti su, na čelu s Donaldom Trumpom, u javnosti umanjivali opasnost od zaraze i uvjeravali Amerikance da će virus "nestati sam od sebe". Ovu i slične izjave ovih dana povlače i najavljuju da bi, u nekim scenarijima, COVID-19 u SAD-u mogao ubiti preko 200.000 ljudi.

Bill Gates je još 2015. godine na konferenciji TED govorio o mogućnosti nove pandemije i upozoravao je da svijet na nju nije spreman. Njegov govor ovih je dana popularniji no ikad.

Prije pet godina bio je u pravu

Kroz svoj rad u humanitarnoj zakladi Bill & Melinda Gates Foundation suosnivač Microsofta dobro se upoznao s borbom protiv zaraznih bolesti pa je u ovoj teškoj situaciji za Washington Post napisao "upute" za vlasti SAD-a (ali i ostale diljem svijeta) kako se nastaviti boriti protiv virusa SARS-CoV-2 – naime, i dalje nije kasno da se spriječi najcrnji scenarij i stotine tisuća mrtvih.

Gates smatra da je prije svega potrebno donijeti stroge mjere o društvenom distanciranju i zaustavljanju svih, osim neophodnih, poslova. Putovanja treba zabraniti u cijelom SAD-u, kaže, sve dok se broj novozaraženih ne bude počeo smanjivati – što će potrajati oko 10 tjedana.

Drugi korak je, kaže, povećavanje broja testiranih građana, bržim i dostupnijim metodama, te dati svim bolnicama na raspolaganje dovoljno opreme.

Treće, smatra Gates, treba uložiti velike napore u razvoj lijeka i cjepiva kroz brzo provedene kliničke studije. U najboljem slučaju to će se moći ostvariti kroz 18 mjeseci. U međuvremenu treba povećavati kapacitete za proizvodnju cjepiva, jer jednom kada ono bude spremno, trebat će ga proizvesti u milijardama doza.