Boeing i NASA uspješno lansirali pokusnu kapsulu pa "promašili" ISS

Nedugo nakon polijetanja Boeingove kapsule Starliner lansirane raketom Atlas V, te odvajanja prvog stupnja, potisnici kapsule nisu se aktivirali na vrijeme pa je ista ušla u krivu orbitu

Sandro Vrbanus nedjelja, 22. prosinca 2019. u 06:00

NASA, United Launch Alliance i Boeing zajedničkim su snagama u petak oko podneva po hrvatskom vremenu raketom Atlas V lansirali pokusnu putničku kapsulu (bez posade) Starliner. Ista je imala za cilj ispitati sigurno polijetanje, ulazak u orbitu, spajanje s Međunarodnom svemirskom postajom, te siguran povratak na tlo s mekim slijetanjem. Ova se kapsula razvija za letove s ljudskom posadom, slično kao i SpaceX-ov Crew Dragon, kako bi jednog dana u bližoj budućnosti SAD ponovno mogle sa svojeg tla i svojom tehnologijom slati astronaute u svemir.

Kriva orbita

Međutim, ovaj test nije bio sasvim uspješan. Nedugo po lansiranju i odvajanju prvog stupnja rakete kapsula Starliner trebala je aktivirati vlastite potisnike, ubrzati, te ući u ciljanu orbitu koja bi joj omogućila "hvatanje" Međunarodne svemirske postaje. No, potisnici se nisu aktivirali automatski zbog problema u, kažu iz NASA-e, satelitskoj komunikaciji i mjerenju točnog vremena. Sonda je davala kriva očitanja putanje i visine, pa su potisnici radili suprotno od očekivanoga.

Kontrola misije zadavala je komande ručno i u konačnici uspjela aktivirati raketne motore kapsule, no bilo je to prekasno – Starliner je ušao u krivu orbitu a sada više nema dovoljno goriva kako bi je ispravljao i pristao na ISS.

NASA je cijeli dan vijećala što učiniti, da bi tijekom večeri bilo objavljeno da će Starliner, koji je tada kružio oko Zemlje na visini od oko 200 kilometara, biti meko prizemljen u nedjelju u regiju White Sands u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko.

Astronauti bi mogli spasiti stvar

Ovaj test pokazao je još jednom koliko je svemirski program zahtjevan, a lansiranja opasna, te isto tako koliko je bitno testirati svu tehnologiju u svim zamislivim scenarijima. No, iako bi se u prvi mah moglo pomisliti da je dobro kako u kapsuli nije bilo ljudi – iz NASA-e su kazali kako bi upravo suprotno moglo biti istina. Prema njima, u slučaju kada ovako zakažu automatika i komunikacija, posada u svemirskom brodu može reagirati i ispraviti stvar. Smatraju da bi u ovom slučaju astronauti mogli ručno pokrenuti motore i pomoći u dostizanju ispravne orbite.