Dva desetljeća star NASA-in satelit past će ovih dana na Zemlju

Ovoga tjedna u Zemljinu bi atmosferu nekontrolirao trebao uletjeti rashodovani, više od dvadeset godina stari, NASA-in satelit korišten za promatranje aktivnosti na Suncu

Sandro Vrbanus utorak, 18. travnja 2023. u 13:18

Još jedan nekontrolirani pad starog svemirskog otpada dogodit će se ovih dana. Za njega je "zaslužna" NASA, koja ga je u orbitu poslala 2002. godine, a ne koristi ga već oko pet godina – satelit je to Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager (RHESSI). Tijekom 16 godina svoje rada iz niske je Zemljine orbite promatrao solarne baklje i izboje koronarne mase s naše matične zvijezde, čime je znanstvenicima pomagao u razumijevanju fizike procesa koji se događaju na Suncu.

Gotovo 300 kg svemirskog otpada

Satelit RHESSI prestao je s radom 2018. godine, od tada se nalazi u orbiti i gubi na visini, pa se očekuje da završi u gušćim slojevima atmosfere, naglo uspori i padne na Zemlju. Iz NASA-e predviđaju da će velik dio starog satelita u tom procesu izgorjeti, tj. da će do površine stići tek malen dio njegove izvorne mase. Satelit je prilikom lansiranja imao masu od 293 kilograma.

Dogodit će se to po hrvatskom vremenu u ranim satima 20. travnja, uz mogućnost pogreške izračuna od plus ili minus 16 sati. Kad je riječ o riziku koji ovaj događaj predstavlja, NASA kaže kako je šansa da svemirski otpad pogodi nekoga na tlu tek 1:2467. Iz NASA-e kažu da će predviđanje točnijeg vremena pada, a možda i njegove lokacije, objaviti uskoro, kako se trenutak izgaranja u atmosferi bude približavao.

Promatranja satelita RHESSI promijenila su našu perspektivu o sunčevim bakljama, posebno kad je riječ  o visokoenergetskim procesima koji se tamo odvijaju. Satelit je svojim instrumentima, tijekom životnog vijeka, zabilježio više od 100.000 izboja solarnih rendgenskih zraka, a znanstvenicima je omogućio uvid u frekvencije, lokacije i kretanje čestica koje dolaze sa Sunca. Nakon 16 godina rada, NASA ga je ugasila zbog komunikacijskih poteškoća u kolovozu 2018. godine.