EU optužila Valve i proizvođače igara za geoblokiranje

Nemogućnost kupovine usluga u nekoj od drugih zemalja EU ilegalna je, a Europska komisija smatra da su neki proizvođači igara upravo tako oštetili kupce

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. travnja 2019. u 22:38

Europska komisija poslala je na nekoliko adresa prigovore vezane uz pojavu geoblokiranja – usmjeravanje mrežnog prometa na internetske trgovine namijenjene samo određenoj zemlji. Ovakva praksa unutar Jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije smatra se ilegalnom jer bi korisnici, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze, trebali biti u mogućnosti odabrati u kojoj će drugoj zemlji EU kupovati digitalne usluge.

Pisma upozorenja i zahtjeve za očitovanjem dobili su ovih dana Valve, vlasnik platforme za prodaju igara Steam, kao i proizvođači igara Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media i ZeniMax. Od njih se sada traže podaci o mogućem geoblokiranju koje će Europska komisija proučavati. U slučaju da ih se proglasi krivima, kazna za ovakvu praksu mogla bi iznositi i do 10% godišnjeg globalnog prometa svake od kompanija.

Istraga u antitrustovskim tijelima EU oko ovog je slučaja započela još u veljači 2017. godine. U sličnom je procesu prošloga mjeseca bio kažnjen proizvođač sportske opreme Nike.

Iz Valvea su nakon ovog poteza Europske komisije odaslali priopćenje u kojem pojašnjavaju da se igre kupljene na Steamu ne mogu smatrati geoblokiranima. Prije 2015., kažu, bilo je oko 3% igara zaključanih na određenu regiju. One koje su i dalje na neki način ograničene unutar Europskog ekonomskog prostora u tom se stanju nalaze zbog lokalnih zakona o sadržaju ili autorskih prava uređenih drugim pravilima. Valve korisnicima daje mogućnost besplatnog otključavanja, a uklanjanje preostalih regionalnih zaključavanja moglo bi dovesti do povišenja cijena nekih naslova kako bi se cijene izjednačile na području cijele EU, poručuju.