Falcon Heavy ovoga tjedna ima prvu pravu misiju

Nešto više od godinu dana od testnog leta i spektakularnog lansiranja Tesle u svemir, najveća funkcionalna raketa na svijetu odradit će i prvi komercijalni zadatak

Sandro Vrbanus utorak, 9. travnja 2019. u 06:00

Spektakl koji je početkom veljače prošle godine priredio Elon Musk lansiranjem rakete Falcon Heavy i slanjem Teslinog Roadstera sa Starmanom na put po Sunčevom sustavu teško da će se ponoviti. No, raketa Falcon Heavy tada je uspješno odradila tek pokusni let, a sada je red na pravu stvar. Ovoga tjedna, najvjerojatnije u utorak, 9. travnja (odnosno rano u noći na srijedu po hrvatskom vremenu), najveća SpaceX-ova raketa još će jednom poletjeti.

Njezina prva komercijalna misija bit će lansiranje saudijskog komunikacijskog satelita Arabsat 6A u geosinkronu orbitu. Lansiranje će biti obavljeno iz Floride, s lansirne rampe 39A u Cape Canaveralu. Statički test paljenja motora već je obavljen uspješno, i sve je spremno za lansiranje ako ga vremenski uvjeti dozvole.

Falcon Heavy nadograđen je od pokusnog leta pa ga sada pogone potisnici inačice Block 5, oko 10% snažniji od onih korištenih kod testnog leta. Ovaj višak snage ostavlja više prostora do maksimalne korištene snage kod lansiranja, što znači da bi cijeli proces trebao biti sigurniji. Ukupno će 27 Merlin motora ovoj raketi dati potisnu snagu od gotovo 2.300 tona.

I kod ovog lansiranja sva tri raketna potisnika trebala bi se vratiti na Zemlju kao i prvi puta – dvije bočne rakete vertikalno će sletjeti natrag u Cape Canaveral dok će središnja jezgra ciljati autonomnu platformu Of Course I Still Love You u Atlantskom oceanu.