Uspjelo pokusno lansiranje rakete Falcon Heavy

SpaceX je po prvi puta lansirao svoju raketu Falcon Heavy uz spektakularni povratak potisnika na tlo i početak svemirskog leta Teslinog Roadstera

Sandro Vrbanus utorak, 6. veljače 2018. u 18:00

Prvi pokusni let rakete Falcon Heavy kompanije SpaceX zakazan je za 19:30 sati po hrvatskom vremenu. Najveća raketa današnjice poletjet će s lansirne rampe 39A u Svemirskom centru Kennedy na Floridi, a "teret" koji će ponijeti sa sobom bit će Teslin Roadster prve generacije.

Službena oznaka današnjeg lansiranja
Službena oznaka današnjeg lansiranja

Na ovom automobilu, inače u osobnom vlasništvu Elona Muska, postavljene su i tri kamere koje će vjerojatno pružiti neke spektakularne kadrove. U vozilu sjedi lutak nazvan Star Man, a da sve bude u stilu, s radija će mu svirati Space Oddity Davida Bowieja.

(Nadopuna: nakon lansiranja, Star Man je očito promijenio radio postaju pa je ipak zasvirala skladba "Life on Mars")

Za one koji se pitaju što će biti s Roadsterom nakon lansiranja, SpaceX je najavio da će ga pokušati, bude li sve po planu, usmjeriti u eliptičnu orbitu oko Sunca koja je smještena između Marsa i Zemlje.

Prije nego lansiranje započne, tehničke detalje i točan raspored svih događanja možete provjeriti na ovom mjestu, a simulaciju pokusnog leta možete vidjeti unutar ove vijesti. Prijenos cijelog događaja uživo ćete moći pratiti putem live streaminga:

NOVO: Cijelo lansiranje prošlo je savršeno i prema planu. U spektakularnom slijedu događaja Falcon Heavy je poletio u orbitu, a bočni potisnici su se simultano vratili na sletne zone u vjerojatno najuzbudljivijoj sceni prijenosa uživo u posljednjih nekoliko godina, koju je putem YouTubea pratilo preko milijun ljudi.

Za sada još nije poznata jedino sudbina srednjeg potisnika koji je trebao sletjeti na platformu u oceanu, no to slijetanje u prijenosu nismo vidjeli.

U nastavku prenosimo najzanimljivije reakcije na lansiranje s društvenih mreža...

 

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on