FBI podvalio kriminalnim skupinama svoje uređaje i čitao njihove "kriptirane" poruke

Jedna od najvećih operativnih policijskih akcija usmjerenih protiv kriminalaca koji koriste kriptirane mreže za komunikaciju dovršena je ovog tjedna i rezultirala je s čak 800 uhićenja

Sandro Vrbanus srijeda, 9. lipnja 2021. u 09:50

Američki FBI je, u suradnji s policijama dvadesetak zemalja, agencijom za borbu protiv prometa drogama DEA te Europolom, proveo jednu od najvećih policijskih akcija usmjerenih protiv organiziranog kriminala, vezanu uz kriptirane digitalne komunikacije. Još od 2019. FBI je, u suradnji s australskom policijom, pokrenuo tajnu operaciju unutar koje su imali vlastitu "kompaniju" za proizvodnju kriptiranih mobilnih uređaja za komunikaciju na "sigurnoj" mreži ANOM.

Svoje uređaje s navodno zaštićenim komunikacijskim kanalima uspjeli su podvaliti kriminalnom miljeu, da bi kroz godinu i pol imali preko 12 tisuća korisnika u preko 300 kriminalnih organizacija u više od 100 zemalja svijeta. Među korisnicima ove mreže bili su i talijanska mafija, kao i razne međunarodne organizacije koje su se bavile prometom drogama. Kad ih je sve tako povezao na svoju komunikacijsku mrežu, FBI je sa suradnicima mogao čitati njihove "kriptirane" komunikacije.

Imali pristup svim porukama

Ukupno su, kažu, imali pristup do čak 27 milijuna poruka tijekom 18 mjeseci, što im je razotkrilo mnoga zlodjela i počinitelje te organizatore brojnih kaznenih djela. Nakon što je prikupljeno dovoljno dokaza, krenulo se u veliku međunarodnu policijsku akciju OTF Greenlight/Trojan Shield u kojoj je, zaključno s ovim tjednom, u 16 zemalja obavljeno oko 700 pretresa kuća te uhićeno oko 800 osoba.

U akciji je zaplijenjena i velika količina droge, oružja, luksuznih vozila i gotovine. Istražitelji najavljuju da će brojne dodatne akcije povezane s ovim čitanjem "kriptiranih" poruka svjetskih kriminalaca biti izvedene i u narednim tjednima.

Ovo nije prvi put da policije u svijetu među sobom koordiniraju udare na korisnike zaštićenih komunikacijskih kanala. Sjetit ćete se da je prošloga ljeta bila razbijena mreža EncroChat, a ove godine u ožujku ugašena je manja komunikacijska platforma Sky ECC. Gašenje ovih platformi izazvalo je veliku reakciju unutar kriminalnih skupina, koje su potom počele tražiti alternativu za dotadašnje načine komunikacije. Sve to je, kažu, bilo smišljeno tako da se još većem broju kriminalaca podvali FBI-jeva mreža ANOM, koju su istražitelji mogli lako nadzirati.

Mreža ANOM imala je korisnike u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj
Mreža ANOM imala je korisnike u cijelom svijetu, pa i u Hrvatskoj

"Od kriminalaca za kriminalce"

Tajna operacija uključivala je ne samo preradu uređaja i pokretanje komunikacijske platforme, nego i izravnu prodaju uređaja kriminalnim skupinama. FBI-jevi i drugi agenti potencijalnim su kupcima opisivali ove usluge kao one koje su "kriminalci proizveli za kriminalce", te su ciljano nudili ANOM uređaje onima za koje su znali da se bave ilegalnim radnjama. Mobiteli koje su im nudili mogli su kontaktirati samo među sobom, tekstualnim porukama unutar "sigurne" aplikacije, a nisu mogli obavljati pozive ili slati e-mailove.

Čini se da je u ovoj akciji FBI još uspio i – zaraditi. Uređaji s pristupom "sigurnoj" platformi ANOM na crnom tržištu prodavali su se, naime, za oko 1.700 dolara, a osim "vrhunske enkripcije" kriminalcima su za tu cijenu nudili i 6 mjeseci pretplate na komunikacijske usluge.