Europol razbio mrežu za kriptiranu komunikaciju kojom su se koristile tisuće kriminalaca

U suradnji s francuskim i nizozemskim policijama "razmontirana" je mreža EncroChat putem koje su kriminalci diljem Europe planirali ozbiljne zločine, objavio je Europol

Sandro Vrbanus petak, 3. srpnja 2020. u 19:26

Europol i Eurojust jučer su objavili uspješan dovršetak akcije koja je trajala nekoliko mjeseci, a u sklopu koje su njihovi istražitelji u suradnji s kolegama iz Francuske i Nizozemske otkrili, te u konačnici razmontirali, kriminalnu mrežu za kriptiranu komunikaciju. Prva pojava komunikacijskog alata poznatoga kao EncroChat zabilježena je u Francuskoj još 2017. godine, i od tada se sumnja da se njome koriste kriminalci kako bi izbjegli nadzor policije nad svojim komunikacijama.

Dio zaplijenjene gotovine kojim se pohvalila londonska policija
Dio zaplijenjene gotovine kojim se pohvalila londonska policija

Dugotrajni napori istražitelja rezultirali su probijanjem enkripcije ove mreže, pa su oni tijekom posljednjih mjeseci uspjeli presretati i analizirati stotine milijuna poruka razmijenjenih na EncroChatu. To je dovelo do sprječavanja brojnih kriminalnih aktivnosti koje su tamo dogovarane, poput nasilnih napada, korupcije, pokušaja ubojstava i prijevoza droge. Analiza je pokazala da je vrlo velik udio korisnika ove mreže bio uključen u kriminalne aktivnosti te da su bili koncentrirani u zemljama iz kojih se "izvoze" kanabis i kokain, te onima u koje se ti opijati krijumčare.

Nakon kompromitiranja ovog alata za kriptiranu komunikaciju uslijedilo je i uhićenje preko 800 kriminalaca diljem Europe, a do kojih su policijske snage došle kroz EncroChat. Zaplijenjeno je i preko deset tona raznih droga, nekoliko desetaka komada oružja, oko 60 milijuna eura u gotovini sumnjivoga porijekla, više automobila prerađenih za krijumčarenje, a zatvoreno je i dvadesetak laboratorija za proizvodnju metamfetamina.

Najskuplja mobilna pretplata ikada

Kriptirani EncroChat jamčio je svojim korisnicima "potpunu anonimnost" jer se nije vezao uz mobilni uređaj ili SIM karticu, a na uređajima koji su mu pristupali bio je skriven unutar dodatnog OS-a koji je trebao sakriti tragove. Inače je bio instaliran na posebno prilagođenim Android mobitelima.

Na mobitelima s EncroChatom bili su uklonjeni dodaci poput kamere, mikrofona, GPS modula i USB priključka, a uređaji su imali i ugrađenu opciju "samouništenja". U slučaju da bi netko pokušao u njih provaliti, i pritom uzastopno upisao krivi PIN za otključavanje, sustav je aktivirao brzo i potpuno brisanje svih kompromitirajućih sadržaja. Brisanje se moglo pokretati i na daljinu, kaže Europol.

Ovakvi su se uređaji, tzv. kriptotelefoni, na međunarodnom crnom tržištu mogli nabaviti po cijeni od oko tisuću eura, a njihovi su tvorci naplaćivali i "pretplatu" od 1.500 eura za pola godine korištenja, uz koju su jamčili pokrivenost mreže u cijelom svijetu te korisničku podršku 24 sata, 7 dana u tjednu.

Sustav EncroChat je, procjenjuje se, koristilo čak 60 tisuća ljudi. Kada je otkriveno da im je policija "probila" mrežu, svim je korisnicima stigla poruka o tome uz uputu da se svojih uređaje odmah fizički riješe. No, čini se kako mnoge ni to nije spasilo od uhićenja.