Filmska ekipa kod obale Floride pronašla ostatke Space Shuttlea Challenger

Challenger je eksplodirao netom nakon lansiranja prije gotovo 37 godina, a do danas nije pronađen veći dio letjelice, koja se rasula nad oceanom. Na dnu mora sada su locirani dijelovi njezinog toplinskog štita

Sandro Vrbanus petak, 11. studenog 2022. u 10:32

Filmska ekipa History Channela snimala je dokumentarni film o Bermudskom trokutu kao "ukletim vodama", kada je, u potrazi za ostacima zrakoplova potopljenima tijekom 2. svjetskog rata, pronašla nešto novije i na prvi pogled daleko modernije. Snimatelji su, naime, naišli na 6 metara dug komad materijala očito ljudske izrade, sastavljen od 20-ak centimetara širokih i visokih ploča.

Odmah po otkriću filmaši su kontaktirali NASA-u, jer su posumnjali da se radi o dijelu neke od njihovih svemirskih letjelica, zakopanome duboko u mulju, na oceanskom dnu, nedaleko istočne obale Floride. I bili su u pravu – ono što su njihovi ronioci pronašli dio je Space Shuttlea Challenger, potvrdila je ovoga tjedna NASA, na temelju snimaka koje je načinio History Channel.

Tragedija Challengera 1986.

Misija Challengera STS-51L jedan je od najtragičnijih događaja u povijesti svemirskih letova. Posadu Space Shuttlea tada je pratilo mnogo američkih i svjetskih medija, cilj misije bio je, među ostalim, pobuditi interes djece i mladih za svemirske letove, i svaki je dio projekta detaljno dokumentiran. Prvi puta u povijesti NASA je na misiju odlučila poslati i civila, a pobjednica njihovog natječaja bila je učiteljica Christa McAuliffe, koja je trebala u orbiti odrađivati razne edukativne projekte – sve uz televizijski prijenos uživo.

TV prijenos lansiranja 28. siječnja 1986. godine pratilo je, samim time, mnoštvo učenika diljem SAD-a, a nažalost svjedočili su katastrofi – samo 73 sekunde po lansiranju Challenger je eksplodirao i raspao se nad Atlantikom. Kao uzrok eksplozije kasnije je identificirana jedna brtva spremnika za gorivo, koja je popustila zbog ranijeg izlaganja vrlo niskim temperaturama na lansirnoj rampi. Živote je, uz McAuliffe, izgubilo još šestero NASA-inih astronauta: Francis Scobee, Michael Smith, Ronald McNair, Ellison Onizuka, Judith Resnik i Gregory Jarvis.

Posljednja posada Challengera 📷 NASA
Posljednja posada Challengera NASA

Prva epizoda dokumentarne serije History Channela "The Bermuda Triangle: Into Cursed Waters" bit će emitirana 22. studenoga, a u njoj bi trebali biti otkriveni dodatni detalji ovog neočekivanog otkrića. NASA kaže kako trenutačno razmatra opcije oko toga što učiniti s pronađenim artefaktom iz posljednje misije Challengera.