Francuska neće zabraniti ali preporučuje izbjegavanje Huaweija

Francuska se u slučaju tvrtke Huawei odlučila ne zabraniti uporabu opreme kineske tvrtke, no potiču na korištenje alternativne opreme

Matija Pavlić utorak, 7. srpnja 2020. u 15:27

Francuska kao i mnoge druge zemlje u jeku sukoba između SAD-a i Kine preispituju sigurnost poslovanja s tvrtkom Huawei. Neke zemlje se odlučuju na zabrane, a neke druge zemlje pa tako i Francuska vuku ponešto drugačije poteze.

U razgovoru za lokalne francuske novine Les Echos, Guillaume Poupard, voditelj francuske agencije za cyber sigurnost ANSSI, ističe kako se tvrtkama koje još nemaju poslovnu suradnju s tvrtkom Huawei preporučuju da to ne čine i drže trenutačno stanje (status quo), a tvrtkama koje već imaju suradnju daju se privremene dozvole za ostvarivanje suradnje.

Francuska dakle ne namjerava direktno zabraniti opremu tvrtke Huawei već na preporučuje da se koristi oprema drugih proizvođača. Što se tiče francuskih telekomunikacijskih operatera, polovica opreme koju koriste Bouygues Telecom i SFR proizveo je Huawei, dok Orange koji je u vlasništvu države koristi opremu koju su proizvele tvrtke Nokia i Ericsson.