Googleova gigantska posveta glavnoj programerki programa Apollo

U tjednu kada se obilježava 50 godina od prvog čovjekovog slijetanja na mjesec Google je odlučio odati počast Margaret Hamilton, glavnoj inženjerki iza softvera koji je sve to omogućio

Sandro Vrbanus petak, 19. srpnja 2019. u 13:41

Margaret Hamilton, danas 82-godišnjakinja, prije pola stoljeća radila je kao voditeljica MIT Instrumentation Laba, gdje je bila zadužena za softver koji je NASA koristila u svojim svemirskim misijama programa Apollo. Samim time ona je najzaslužnija za uspješno programiranje Apollo Guidance Computera koji je prije točno 50 godina odveo prve ljude na Mjesec, te ih uspješno vratio na Zemlju.

Kako bi odali počast jednoj od rijetkih žena koje su obilježile povijest softvera, u Googleu su odlučili izraditi zaista jedinstven prizor. Iskoristili su preko 107 tisuća solarnih panela elektrane Ivanpah u pustinji Mojave. Tijekom noći pozicionirali su svako ogledalo kao jedan piksel, te reflektiranjem mjesečine stvorili – sliku Margaret Hamilton s natpisom u kojem je navedena i misija Apollo 11.

Ovaj portret u konačnici je imao površinu veću od 3,6 kvadratnih kilometara i mogao se vidjeti s visina do 1.900 metara. Solarna elektrana koja inače napaja oko 140 tisuća kućanstava Kalifornije električnom energijom tako je poslužila kao najveća svjetska slagalica za vjerojatno najveći portret ikada – što je i primjereno slijetanju na Mjesec kao najvećem znanstvenom i programerskom postignuću ljudske vrste.