Hubble ne radi već gotovo četiri tjedna, NASA pokreće pričuvni hardver

Računalo koje u svemirskom teleskopu Hubble kontrolira rad znanstvenih eksperimenata zakazalo je prije gotovo mjesec dana, a NASA još uvijek nije uspjela otkloniti kvar

Sandro Vrbanus petak, 9. srpnja 2021. u 17:23

U nedjelju, 13. lipnja, NASA-ina je zemaljska kontrola misije Hubble primijetila problem s računalom koje kontrolira i koordinira znanstvene eksperimente na ovom svemirskom teleskopu. Kako smo izvještavali tada, računalo naziva payload computer, iznenada je bilo prestalo primati handshake signal, uobičajeni signal kojim se središnjim računalima Hubblea daje do znanja da je sve u redu. Nakon što takav signal nije prošao, glavno računalo je sve znanstvene eksperimente stavilo u "Safe Mode", a NASA je odmah pokrenula dijagnostiku kvara – koja traje sve do današnjih dana.

Prvi pokušaji sastojali su se, očekivano, od uzastopnih ponovnih pokretanja računala, što nije dovelo do željenih rezultata, ali je ukazalo na to da problem možda izvorište ima u CMOS memoriji. Naredbe čitanja i zapisivanja podataka u memoriju nisu bile izvršavane kako je očekivano, niti na glavnom niti na pričuvnom payload računalu, čak niti kada se pokušalo s pričuvnim CMOS memorijama. To je navelo na zaključak da problem leži negdje dalje, u nekom drugom modulu računala.

Srećom tamo je i rezerva

Daljnjom istragom došlo se do najvjerojatnijeg uzroka problema. Izolirana su dva modula koji su vjerojatno zakazali. Jedan od njih je Command Unit/Science Data Formatter, a služi, kako mu i ime kaže, za procesiranje naredbi i formatiranje podataka. Drugi je regulator napona kojem je zadatak davati konstantan napon cijelom hardveru payload računala. Kao jedino rješenje tada se pokazalo prebacivanje kompletnog hardvera na pričuvni, što je zahtjevan zadatak, posljednji puta obavljen 2008. godine.

Nakon toga, 2009. godine je misija Space Shuttlea dopremila novo računalo, Science Instrument Command and Data Handling (SI C&DH), kojeg je dio i sada problematični payload computer. Od tada je ovo računalo u pogonu, a zaslužno je za snimanje preko 600 tisuća fotografija dubokog svemira.

Početkom ovog mjeseca stručnjaci u NASA-i započeli su pripreme za prebacivanje na pričuvno SI C&DH računalo, a potom su ovoga tjedna obavili i sve potrebne testove koji prethode uključivanju backup sustava. Proces prebacivanja trebao bi se dogoditi tijekom sljedećeg tjedna.

Svemirski teleskop Hubble lansiran je 1990. godine, i od tada doprinosi nekima od naznačajnijih otkrića u kozmologiji, kao što su mjerenje ubrzavanja širenja svemira, evolucija galaksija te proučavanje atmosfere egzoplaneta. Osnova Hubbleovih znanstvenih eksperimenata jest teleskop promjera 2,4 metra, dok hardversku osnovu čini sustav NASA Standard Spacecraft Computer-1 (NSSC-1), izrađen 1980-ih godina.